САРКОЗИ ПОНОВО НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Малверзације бившег француског председника испливале на видело, трошио илегалне милионе на кампању

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

20. 05. 2021. у 17:19

БИВШЕМ француском председнику Николи Саркозију се поново суди.

САРКОЗИ ПОНОВО НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Малверзације бившег француског председника испливале на видело, трошио илегалне милионе на кампању

Илустрација - Foto AP

У четвртак је започело суђење у процесу у којем је Саркози један од 14 оптужених, а терети се за илегално финансирање председничке кампање 2012. године. Иако је лимит био 22,5 милиона, сумња се да је Саркози потрошио чак 44 милиона, учествујући на митинзима као да је "рок звезда".

Сумња се да је новац обезбеђен лажним фактурама које је издавало предузеће "Бигмалион", задужено за организовање митинга. Све је испливало на површину када је бивши заменик директора "Бигмалиона" Жером Лаврије открио неправилности пред ТВ-камерама. Лажне фактуре за неизвршене услуге упућиване су бившој страници деснице УМП, која је тако, фактички, финансирала део кампање.

Саркози није првооптужени и не терети се за организовање ове преваре, али је осумњичен да се окористио и да није регаовао на опомене рачуновођа да се превише троши. Ризикује годину дана затвора.

Његови адвокати поричу да није био опоменут, као и да не може поново да буде осуђен, јер га је у истој афери већ сакционисао Уставни савет.

Бивши председник није био обавезан да се у четвртак појави пред судом, а биће саслушан 14. јуна. Предвиђено је да процес траје до 23. јуна.

Никола Саркози је у једној другој афери већ осуђен крајем марта на три године затвора, од којих две условно, због корупције и злоупотребе утицаја. Било је то први пут у савремено доба да је један бивши француски председник осуђен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)