ИМА ОПЕРАТИВЦЕ И АГЕНТЕ НА ОБЕ СТРАНЕ: Ова арапска држава има кључан утицај на обе стране у израелско-палестинком сукобу

Новости онлине

18. 05. 2021. у 19:37

НАКОН експлозије сукоба у Гази, Египат је настојао да обнови своју регионалну улогу посредника између Израела и покрета Хамас како би зауставио крвави и разорни сукоб, али његове поруке нису нашле потребан одјек.

ИМА ОПЕРАТИВЦЕ И АГЕНТЕ НА ОБЕ СТРАНЕ: Ова арапска држава има кључан утицај на обе стране у израелско-палестинком сукобу

Фото: ЕПА

Египатски министар спољних послова Самех Шукри рекао је на ванредном министарском састанку Лиге арапских држава да се Египат интензивно кретао, преносећи поруке Израелу и активним и забринутим земљама да их подстакну да предузму све могуће напоре да спрече погоршање ситуације у Јерусалиму, али није нашао потребан одјек.

Према извештајима, делегација египатских обавештајних служби посетила је Израел и палестинске територије током протеклих неколико дана у оквиру египатског посредовања ради постизања примирја, али делегација није постигла никакав напредак, што је многе навело да ово протумаче као ароганцију над Каиром, што Египћани виде као тежину региона.

Фото: Pixabay

Каиро

Тренутни сукоб, који је у понедељак ушао у другу недељу, резултирао је смрћу више од 200 Палестинаца, док је десет људи убијено у Израелу, поред стотина рањених, као и уништавање зграда и инфраструктуре у Гази.

Ова ситуација вратила је Египат у први план регионалне политичке сцене

Тарик Бакуни, аналитичар Међународне кризне групе, је рекао да "у региону у коме земље јачају своје односе са Израелом, у интересу је Египта да искористи своју географску близину Гази да би ојачао своју дипломатску моћ", наводи АФП .

Калед Окаша, члан Врховног савета за борбу против тероризма у Египту, рекао је за АФП да "египатска делегација која је посетила Израел укључује обавештајне званичнике и да је тамо већ неколико дана да преговара о прекиду ватре".

Окаша, директор Египатског центра за стратешке студије близак египатским властима, рекао је да је оптимиста у погледу успеха египатског посредовања.

Фото: Танјуг/АП Пхото

"ПРЕКИД ВАТРЕ ШИРОМ КАИРА"

Мишел Хана, аналитичар Центра фондације Центурy у Њујорку, рекао је да "Египат мора имати учешће у процесу и да не постоји начин да се прескочи" наводи "Франс Прес".

Израел је пооштрио копнену и морску блокаду појаса Газе, густо насељеног појаса у коме готово половина становника живи испод границе сиромаштва, након што га је Хамас преузео 2007. године.

Прелаз Рафа између Египта и Газе једина је тачка контакта Појаса Газе са спољним светом који не контролише Израел. Египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси наложио је прошле недеље властима да отворе границе како би повређеном народу Газе омогућили прелазак и лечење у египатским болницама.

Хана сматра да тренутни сукоб "намеће Египту да каже, не само Сједињеним Државама, већ и осталим регионалним странама, да је и даље важан и да је главни дипломатски играч и да ће прекид ватре проћи кроз Каиро".

Додао је да је подршка народа Палестинцима у Египту гурнула његово руководство да усвоји "оштрији" тон према Израелу, упркос мировном споразуму између две земље од 1979. године. Египатски медији претходно су појас Газе описали као "терористичку јазбину".

(СрбијаДанас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)