УКРАЈИНА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ЧЛАНСТВА У НАТО: Кијеву Скопље узор, за грађане ЕУ вреднија од Алијансе

Бранко ВЛАХОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - МОСКВА

19. 05. 2021. у 06:47

УКРАЈИНА је добила обећања од САД, Француске и Немачке да ће бити примљена у НАТО, али то је дугачак процес.

УКРАЈИНА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ЧЛАНСТВА У НАТО: Кијеву Скопље узор, за грађане ЕУ вреднија од Алијансе

Фото: Архива "Новости"

Северна Македонија се кретала у том смеру пре двадесет година и тек недавно је постала чланица те војне организације. И Украјини треба време да би била пуноправни члан НАТО, изјавила је Олга Стефанишина, потпредседница украјинске владе.

Средином јуна планиран је самит НАТО и украјинска опозиција тражи од председника Владимира Зеленског (на слици) да он инсистира да присуствује том скупу у Бриселу са статусом госта. Али, министру спољних послова Украјине Дмитрију Кулеби је објашњено да ове године није планирано да се на самит НАТО позивају председници држава које још нису чланице тог војног блока.

Раније су у Кијеву говорили како би Украјина могла да у јуну добије "путну карту", односно које етапе мора да прође да би је примили у НАТО. Украјинско руководство верује да ће уласком у западну Алијансу Украјина решити проблем Донбаса.

Према истраживању "Социса", улазак у НАТО подржава 52,5 одсто грађана Украјине. Против је 30,5 одсто, а 5,4 одсто не би учествовало на референдуму, а 11,7 одсто није желело да одговара на постављено питање.

Најмање присталица НАТО је на истоку и југу Украјине где њих чак 84,4 одсто сматра да би чланство у тој организацији оптеретило државни буџет. Осим тога, 82 одсто југоисточног дела Украјине мисли да би улазак у НАТО погоршао односе са Русијом.

Као и ранијих година, идеја уласка Украјине у Европску унију је много привлачнија него улазак у НАТО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)