НАЈВЕЋА ТАЈНА ПЕНТАГОНА: Америчка невидљива војска вршља светом - шта је пројекат "Смањење одраза"?

Новости онлине

18. 05. 2021. у 19:04

АМЕРИЧКА војска управља великом мрежом војника и цивила које користи за тајне мисије у земљи и иностранству, тврди магазин Њузвик, додајући да та сила манипулише и друштвеним мрежама.

НАЈВЕЋА ТАЈНА ПЕНТАГОНА: Америчка невидљива војска вршља светом - шта је пројекат Смањење одраза?

Фото: Депоситпхотос

Након двогодишње истраге, Њузвик тврди да се тајна војска састоји од око 60.000 људи, од којих многи користе лажни идентитет за извршавање својих задатака. Агенти Пентагона делују у стварном животу и на мрежи, а неки су чак ангажовани у приватним предузећима и познатим компанијама.

Масивни програм, неслужбено познат као "смањење одраза", наводно је 10 пута већи од тајне службе ЦИА-е, што је чини "највећом тајном службом коју је свет икад познавао". Али права размера и опсег војске у сенци и даље су строго чувана тајна. Нико не зна укупну величину програма, а Конгрес никада није одржао саслушање о све већем ослањању војске на програм.

Чини се да постоји врло мало или нимало транспарентности у вези с масивном тајном војном силом, чак иако њен континуирани развој "доводи у питање америчке законе, Женевске конвенције, кодекс војног понашања и основну одговорност".

Отприлике половину програма чини особље специјалних операција које трага за терористима у ратним зонама и ради у "непризнатим жариштима" попут Северне Кореје и Ирана. Специјалисти за војну обавештајну службу чине други по величини део тајне војске.

Међутим, најбрже растућа група унутар тајних снага Пентагона делује искључиво на интернету. Ови "сајбер борци" имају лажни идентитет да би прикупљали обавештајне податке и тражили "јавно доступне информације" на интернету. Они чак наводно учествују у "кампањама за манипулацију друштвеним мрежама". Стотине ових ратника из сенке с тастатуром запослени су у Агенцији за националну безбедност, пише Њузвик.

Према информацијама, мрежа се ослања на 130 приватних компанија и десетине мало познатих и тајних владиних агенција које подржавају њено пословање. Компаније, које раде све, од кривотворења докумената до стварања лажних идентитета, заједно зарађују више од 900 милиона долара годишње да би помогле финансирање тајне војске.

Иако агенти Пентагона обично остају испод радара, Њузвик тврди да постоји неколико случајева у којима су откривени. У један такав инцидент 2013. године укључен је амерички "дипломата" Рајан Фогл, који је ухапшен у Русији док је наводно покушавао да регрутује двоструког агента.

Случај је широко медијски покривен и изазвао је ругање због наизглед застарелих шпијунских предмета које је Фогл поседовао, укључујући перике, наочаре за сунце, мапу улице Москве, компас, као и стари Нокиа телефон. Међутим, стручњак који је разговарао за Њузвик рекао је да телефон вјероватно крије високо софистициране комуникацијске уређаје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)