БЛИНКЕН С ЛАВРОВОМ: Припреме за састанак Путина и Бајдена, али и разговор о Арктику

Д. Д. С.

18. 05. 2021. у 12:58

АМЕРИЧКИ државни секретар Ентони Блинкен састаје се са високим данским званичницима на почетку турнеје која укључује састанак Арктичког савета, али и његов први сусрет са руским колегом Сергејом Лавровим. Шефови дипломатија Русије и САД разговараће о припремама за први сусрет шефова Кремља Владимира Путина и Беле куће Џозефа Бајдена, али и о геополитички важном, арктичком региону.

БЛИНКЕН С ЛАВРОВОМ: Припреме за састанак Путина и Бајдена, али и разговор о Арктику

Фото: ЕПА

 Осам држава има територију у арктичком региону - Канада, Данска (преко Гренланда), Финска, Исланд, Норвешка, Русија, Шведска и Сједињене Државе (преко Аљаске). И Кина показује све већу заинтересованост за овај регион.

Ове земље деле многе интересе, укључујући потребу за сарадњом у мисијама трагања и спашавања, спровођењу прописа о поморској сигурности и очувању благостања аутохтоних арктичких заједница. Међутим, ово релативно мирно и углавном ненасељиво подручје све више постаје фокус међународне сарадње и конкуренције. Климатске промене, глобализација и повратак ривалства великих сила претварају регион у геополитичко жариште.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)