САД БИ МОГЛЕ ДА ЗАБРАНЕ АБОРТУС? Врховни суд би могао да пооштри закон или чак забрани побачај

Танјуг

18. 05. 2021. у 00:31

ВРХОВНИ суд САД сагласио се да размотри закон о абортусу савезне државе Мисисипи што би могло да доведе до тога да пресуда из 1973. којом је легализовано право на абортус широм земље буде оповргнута.

САД БИ МОГЛЕ ДА ЗАБРАНЕ АБОРТУС? Врховни суд би могао да пооштри закон или чак  забрани побачај

Фото: Танјуг/АП

Та најава вратила је наду делу конзервативне заједнице у САД да би у употребу могао да буде враћен закон Мисисипија, којим се абортус забрањује након 15. недеље трудноће, наводи Ројтерс.

Случај ће бити разматран током следећег заседања Врховног суда, које почиње у октобру и завршава се у јуну 2022.

Закон државе Мисисипи разматраће Судско веће, у којем доминира конзервативна већина, а у зависности од епилога могао би да се отвори пут да пресуда донета пре 48 година, која је представљала темељ за легализацију абортуса буде оповргнута.

У судској одлуци одлуци Ро против Вејда, потврђеној 1992. године наведено је да државе не могу да забране абортус између 24. и 28. недеље старости плода, док га закон државе Мисисипи, којим је абортус регулисан, забрањује знатно раније, преноси Глас Америке.

Том пресудом женама је на темељу уставног права на личну приватност омогућен абортус.

Суд је у одлуци из 1992. у оквиру поступка који се водио у америчкој држави Пенсилванија, поновио пресуду из 1973. и забранио доношење закона који, како је тада образложено, неприкладно оптерећују могућност жена да абортирају.

Противници абортуса у Америци надају се да ће Врховни суд ограничити или чак поништити пресуду Ро против Вејда из 1973.

Како подсећа Глас Америке, састав судија Врховног суда прошле године, са 5:4 у корист конзервативне већине, промењен је на 6:3 - након што је на положај судије именована Ејми Кони Берет, коју је на ту функцију предложио бивши председник Доналд Трамп.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)