ХАМАС ЈЕ ИСПЛАНИРАО ОВАЈ СУКОБ: Израелски амбасадор у УН осуо паљбу - Хоће да преузму власт на Западној обали

Танјуг

16. 05. 2021. у 19:12

ИЗРАЕЛСКИ амбасадор при УН Гилад Ердан рекао је данас Савету безбедности УН да је најновију рунду насиља „Хамас потпуно промислио да би стекао политичку моћ“.

ХАМАС ЈЕ ИСПЛАНИРАО ОВАЈ СУКОБ: Израелски амбасадор у УН осуо паљбу - Хоће да преузму власт на Западној обали

Фото: Принтсцреен/Твитер

Ердан је изјавио да се Хамас бори за власт на Западној обали, где су недавно одложени први парламентарни избори у последњих 15 година, преноси ''Тајмс оф Израел''.

Према његовим речима, Хамас је тражио други начин да преузме власт, па је довео до ескалације напетости у Јерусалиму као изговор за покретање овог рата.

Ердан је предстојеће исељавање палестинских породица из насеља Шеик Џара у источном Јерусалиму, фактор који је потенцијално представљао узрок најновијих ескалација, описао као "имовински спор".

Породице ће бити деложиране према закону из 1970. године, који практично шамо Јеврејима омогућава повраћај имовине коју су изгубили у источном Јерусалиму током рата за независност 1948. године. За Палестинце не постоји такав закон.

Како израелски амбасадор при УН каже, израелска влада не може да интервенише у судском поступку по том питању, мада признаје да је влада одложила најновије саслушање о деложацијама како би спречила даљу ескалацију насиља, наводи ''''Тајмс оф Израел''''.

- Да ли заиста верујете да је овај имовински спор оно што је навело Хамас да покрене ову велику бујицу напада на Израел? - упитао је Ердан.

Он је рекао да Хамас такође подстицао насиље на Храмовној гори и користио џамију Ал Акса као складиште оружја.

Затим је показао слику светог места где су наслагане стене за бацање на израелску полицију.

Иако су стотине Палестинаца повређене када је полиција прошле недеље упала на тај простор, Ердан примећује да нико није убијен.

Такође је рекао да су стотине хиљада верника муслимана могле слободно да се моле на том месту током Рамазана и да и даље посећују комплекс данас.

- Да ли заиста верујете да су ове мирне молитве оно због чега је Хамас покренуо овај велики напад на народ Израела? - упитао је још Ердан.

Он је истакао да ће Израел и даље подржавати права свих верника да своју слободу исповедају у светом граду Јерусалиму.

Амбашадор је започео говор на хитном састанку Савета безбедности о последњем кругу насиља у Гази држећи фотографију 16-годишње Надин Авад, коју је прошле недеље убила ракета Хамаса.

- Студирала је биологију и хемију и сањала је да промени свет. Током последње недеље, милиони израелске деце, жена и мушкараца, скупљали су се у склоништима, док су хиљаде ракета Хамаса слетеле свуда око њих - каже он.

Ердан је упозорио да ће, ако УН наставе да позивају обе стране на уздржаност и ако не недвосмислено осуде Хамас, то додатно подстаћи терористичку групу и „поткопати Палестинску власт“.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)