АМЕРИКА ГУБИ СТАТУС СВЕТСКОГ ХЕГЕМОНА? Више није у стању да конкурише Русији и Кини

Novosti online

16. 05. 2021. у 17:29

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе више нису у стању да конкуришу Русији и Кини истовремено, због чега може да се говори о формирању триполарног света, сматра историчар и предавач на Универзитету у Монтреалу Самир Сол.

АМЕРИКА ГУБИ СТАТУС СВЕТСКОГ ХЕГЕМОНА? Више није у стању да конкурише Русији и Кини

Фото: Депоситпхотос

Он је за лист "Девоар" изјавио да САД покушавају да се супротставе растућем утицају Кине која се одавно претворила у покретача светске економије и постала водећи партнер десетине земаља.

Сол сматра да то ставља прекоокеансе суседе у неповољан положај, јер не могу да понуде ништа сем статуса кво.

У исто време, Русија, коју је "Запад одбацио", проналази све више предности у јачању сарадње и зближавању са Кином, истиче аутор и додаје да то Сједињеним Америчким Државама улива страх од "формирања велике Евроазије" која ће ставити тачку на доминацију Американаца.

Како је рекао, неспособност Вашингтона да се истовремено супротстави двема силама омогућава да се говори о крају униполарног света.

Закључак Сола је да је мало вероватно да ће у наредних неколико година Москва и Пекинг "учинити услугу" Америци и решити да се раздвоје.

Напротив, управо ће "троугао" дефинисати ред на светској сцени и подређивати догађаје на Блиском истоку, у Европи и другим регионима својој логици, закључује историчар.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)