ВЕЛИКИ ПЛАНОВИ БАЈОНТЕКА: Ево шта ће да раде са зарађеним милијардама

Танјуг

15. 05. 2021. у 23:56

НЕМАЧКА фармацеутска компанија Бајонтек се својом вакцином против корона вируса уздигла се у сам светски фармацеутски врх - и научно и финансијски, али већ размишља и о времену после ове пандемије и спрема огромну инвестицију у Сингапуру, пише Дојче веле (DW).

ВЕЛИКИ ПЛАНОВИ БАЈОНТЕКА: Ево шта ће да раде са зарађеним милијардама

Фото: Танјуг/АП

У првом кварталу прошле године Бајонтек је још бележио губитак од педесетак милиона евра, али сви трошкови истраживања и улагања су се исплатили и тренутно ради на повећању производње.

Бајонтек из Мајнца је повећао свој промет у првом кварталу 2021. у односу на исти преиод 2020. за преко 70 пута на око две милијарде евра.

И зарада се утростручила на око 1,1 милијарду евра.

Бајонтек је спреман да преузме улогу глобалног концерна који ће имати посла и после пандемије короне, наводи DW.

Специјалност ће им и даље бити вакцине против заразних болести - генетски модификованим препаратима којима се прориче велика улога у медицини, све до борбе против рака.

Кад је реч о вакцини, Бајонтек планира седиште за југоисточну Азију у Сингапуру, где је планиран погон у којем ће моћи да се произведе и до милијарду доза цепива годишње.

У Бајонтеку не желе конкретно да говоре о висини улагања, али у сваком случају је, како наводи DW, реч о „више стотина милиона америчких долара".

Како јављају медији, Сингапур је спремно прихватио и сам учествује у инвестицији, а тамошњи погон би требало да почне с радом већ 2023. године.

Највећи купац Бајонтека је још увек Европска унија која је недавно значајно повећала своју наруџбину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)