КУРЦ КУСА ШТРАХЕОВУ "ЧОРБУ": Аустријском канцелару стигао на наплату стари дуг из "афере Ибица"

И. СТАНОЈЕВИЋ

13. 05. 2021. у 22:15

СТАРИ дуг, који је под именом "афера Ибица" пре две године направио аустријски либерал Ханс-Кристијан Штрахе, прети сада наплатом и тамошњем канцелару Себастијану Курцу. Шеф државе нашао се, наиме, под истрагом сектора за корупцију аустријског привредног тужилаштва, јер је, наводно, "лажно сведочио током истражног поступка против Штрахеа".

КУРЦ КУСА ШТРАХЕОВУ ЧОРБУ: Аустријском канцелару стигао на наплату стари дуг из афере Ибица

Себастијан Курц и Ханс-Кристијан Штрахе / Фото АП

Курц који се, према писању медија, налази под великим притиском, поручује да "не очекује кривичну пресуду у вези са наводним лажним исказима пред истражним одбором због "афере Ибица". Он истиче да је стално настојао да истинито одговори на питања током те истраге, додајући да се "сада инсистира на свакој речи и изврћу значења".

Канцелар је, како истиче, о Томасу Шмиту увек говорио као о кандидату за место шефа Аустријског индустријског холдинга (OeBAG). Курц признаје да је био укључен у трансформацију холдинга, али је коначна кадровска одлука била на тадашњем министру финансија Хартвигу Легеру.

- Чак и из СМС порука се види да моји предлози за чланове Надзорног одбора нису прихваћени. То је ултимативни доказ да нисам доносио одлуке - вели Курц, оптужујући опозицију, најконкретније НЕОС (коалициона странка Нове Аустрије и Либералног форума) за притисак и узнемиравање јавности.

Курц додаје да "истражни одбор није место пријатних ћаскања, већ у њима опозиција свесно подгрева атмосферу како би издејствовала лажне исказе". Он сам је, како је нагласио, одговарао по најбољој савести и није свесно дао лажни исказ те, стога, не може да замисли да постоји суд који ће га осудити.

На бројна питања да ли ће поднети оставку у случају кривичне пресуде Курц, иначе и лидер Аустријске народне партије је објаснио да не размишља о томе, јер постоји само захтев за кривично гоњење. Он сматра да иза тога стоји кампања под девизом "Курц мора да оде". "Можда нисам све радио исправно, али лагао нисам", истиче канцелар и поручује: "Двапут сам изабран са мојим тимом и тако нешто нећу допустити".

Десничарска ФПО, која је у међувремену прешла у опозицију, захтева од канцелара да одступи са највише државне функције. Осим тога, ФПО тражи од Зелених, који су, заједно са ОВП, у власти, да гласају против свог коалиционог партнера, као и за продужење истражног поступка, који треба да се оконча у јулу.

ЛОШЕ НАМЕРЕ У КОБНОМ ФИЛМУ

СКАНДАЛ који је довео до распада владајуће коалиције либерала (ФПО) и народњака (ОВП), распламсао се после емитовања видео-филма у ком Ханц-Кристијан Штрахе, дотад вицеканцелар и шеф ФПО, у разговору са тобожњом сестричином једног руског олигарха у вили на Ибици, показује несумњиву спремност да прими мито, као и да "фризира" законе о финансирању странака да би се преузела контрола над партијски независним медијима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

DUBOKA DRZAVA NAVALILA I NA KURCA

13.05.2021. 22:22

IBICA JE SAMO ZAVESA, Strahe i Kurc su se odupirali islamizaciji evrope, a to dubokoj drzavi i njihovom sponzoru Sorosu ne odgovara, Strahea su politicki unistili, sad je na redu i Kurc.