ПУТИН И ГУТЕРЕШ: Израел и Палестина да прекину са насиљем

Новости онлајн

13. 05. 2021. у 18:29

РУСКИ председник Владимир Путин и генерални секретар УН Антонио Гутереш позвали су током видео-конференције на прекид насиља између Израела и Палестине.

ПУТИН И ГУТЕРЕШ: Израел и Палестина да прекину са насиљем

Фото: ЕПА

- У светлу ескалације палестинско-израелског сукоба је констатовано да је првобитни задатак прекид насилних акција са обе стране и осигурање безбедности цивилног становништва - наведено је у саопштењу прес-службе Кремља у вези са разговором Путина и Гутереша у формату видео-конференције.

Прес-служба Кремља је саопштила се руски лидер заложио за повећање улоге Уједињених нација у међународним пословима. С тим у вези, Путин је истакао јединствену природу те структуре чија је улога да јача сарадњу међународне заједнице у свим кључним питањима данашњице, додаје прес-служба.

Путин и Гутереш су се током разговора осврнули и на улогу руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у борби против пандемије.

- Главна тема била је важност руске улоге у одржавању система мултилатерализма заснованог на Повељи УН и нормама међународног права. Разговарали смо о важности вакцинације и улози Русије у томе, посебно улози руске вакцине 'Спутњик Ве', као и о климатским променама - рекао је Гутереш, који је у радној посети Москви до 14. маја.

Он је изјавио да је са шефом Русије разговарао о једној од најважнијих криза које се сада одвијају, драматичној ситуацији који видимо у Палестини и Израелу и додао да се ради на томе да се допринесе прекиду тих драматичних догађаја.

- Истакнута је важност повећања колективних напора у борби против пандемије вируса корона. Са руске стране је потврђена намера да се настави са тесном сарадњом са УН и њеним специјалиованим институцијама за вакцинацију и лечење те посебно опасне болести - наведено је у саопштењу.

Поред тога, генерални секретар УН је додао да су се дотакли и ситуације у Сирији, Либији, Авганистану, као и начина сарадње Русије и УН у циљу решавања тих криза како у политичком, тако и у хуманитарном правцу. Такође, током разговора је договорено интензивирање напора Русије и структура УН за повратак миграната, пружање хуманитарне помоћи и обнове сиријске економије.

Све детаље пратите у блогу уживо КЛИКОМ ОВДЕ!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)