РУСИЈА ЖЕЛИ ДА ИНТЕГРИШЕ ИСТОК УКРАЈИНЕ: „Блумберг“ открива шта пише у документу ЕУ

Новости онлајн

13. 05. 2021. у 09:46

ЕВРОПСКА унија сматра да Русија наводно покушава да „де факто интегрише“ део источне Украјине путем „нелегитимних избора“ и издавања пасоша локалном становништву, пише америчка агенција „Блумберг“ позивајући се на документ који је подељен државама-чланицама.

РУСИЈА ЖЕЛИ ДА ИНТЕГРИШЕ ИСТОК УКРАЈИНЕ: „Блумберг“ открива шта пише у документу ЕУ

Фото: ЕПА

Поред тога, ЕУ би могла да ојача енергетску безбедност Украјине и да укључи Кијев у низ својих пројеката на тему безбедности а у контексту наводне потенцијалне руске агресије, наводи се у том документу.

У документу ЕУ набројане су опције које Брисел има на располагању како би „ојачао отпорност Украјине на руску агресију“, укључујући подршку у борби против хибридних претњи и дезинформација, помоћ по питању вакцинације и то посебно оних најосетљивијих група како се не би дозволило слабљење земље због социјално-економске кризе или здравствене кризе.

Кијев и Запад су раније више пута оптуживали Русију да се меша у унутрашња питања Украјине. Москва те оптужбе одбацује и истиче да за Донбас, где претежно живе Руси, жели специјални статус у оквиру Украјине а не интеграцију.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин потписао је 24. априла 2019. године указ којим се поједностављује процедура издавања руског држављанства грађанима Донбас, а прве руске пасоше по поједностављеној процедури они су добили 14. јуна 2019.

Путин је рекао да је то питање чисто хуманитарне природе, као и да Русија нема жељу да ствара проблеме Кијеву.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)