ПРЕКИНИТЕ СА НАСИЉЕМ! Европа позива Палестину и Израел да смање тензије

Новости онлајн

12. 05. 2021. у 21:49

СТАЛНИ представници Естоније, Француске, Ирске и Норвешке у Савету безбедности УН позивају Палестину и Израел да смање тензије, истичући да је страдање људи са обе стране неприхватљиво, изјавио је шеф естонске мисије Свен Јургенсон који је прочитао саопштење.

ПРЕКИНИТЕ СА НАСИЉЕМ! Европа позива Палестину и Израел да смање тензије

Фото: Архива Новости

- Изражавамо нашу озбиљну забринутост у вези ескалације у Гази и око ње, као и због пораста насиља на преосталој окупираној палестинској територији, укључујући источни Јерусалим и Израел. Упорно позивамо све актере да смање тензије, да прекину са насиљем и покажу максималну уздржаност. Осуђујемо ракетне нападе Газе на цивилно становништво Израела, што је апсолутно неприхватљиво и требало би да се што пре оконча - рекао је Јургенсон.

Истиче се да „велики број жртава међу цивилима, укључујући децу од израелских ваздухопловних напада на Газу, као и страдање Израелаца од ракета лансираних из Газе, изазивају забринутост и неприхватљиви су“.

Представници европских земаља такође су позвали Израел да престане са исељавањем Палестинаца.

- Ситуација у вези са претњама исељавања палестинских породица из Шеик Џараха и других рејона источног Јерусалима такође изазива озбиљну забринутост. Позивамо Израел да престане са рушењем и исељавањем, укључујући источни Јерусалим, у складу са његовим обавезама у оквиру међународног хуманитарног права - саопштио је Јургенсен након затворене седнице СБ УН о ситуацији у зони палестинско-израелског сукоба.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш такође је изјавио да је неопходна деескалација сукоба између Израела и Палестине.

- Сада морамо радити на деескалацији сукоба како би заштитили животе цивила који гину у тим апсолутно неприхватљивим околностима - рекао је Гутереш након састанка са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом у Москви.

Истовремено је истакао да је ескалација ситуације у палестинско-израелском сукобу драматична и подсетио је на свој позив да се окончају сукоби на глобалном нивоу.

Гутереш је истакао да је УН у потпуности спремна да обнови рад блискоисточног „квартета“, да допринесе дијалогу између страна, као и других учесника у процесу.

- Подржавамо све кораке у правцу деескалације за обнављање мировног процеса који је одавно у стању мировања - додао је Гутереш.

Гутереш борави у посети Москви до 14 маја, а данас се састао се шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

Све детаље пратите у блогу уживо КЛИКОМ ОВДЕ!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)