КИНА ПОДРЖАЛА РУСИЈУ: "САД уопште не реагују на забринутост других држава - то највише нервира"

Новости онлајн

12. 05. 2021. у 14:04

КИНЕСКЕ власти деле забринутост Русије у вези са војним деловањем Америке у области биолошког оружја и сматрају да је неопходно успоставити ефикасну међународну контролу над таквом активношћу, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Кине Хуа Чунјинг.

КИНА ПОДРЖАЛА РУСИЈУ: САД уопште не реагују на забринутост других држава - то највише нервира

Фото: Depositphotos

Портпаролка је реаговала на недавну изјаву првог заменика секретара Савета безбедности Русије Јурија Аверјанова који је рекао да Сједињене Америчке Државе развијају индивидуалне планове за биолошка истраживања у многим земљама. Он је истакао да приближавање америчких војних биолога границама Русије забрињава, јер смртоносни микроби створени у тим лабораторијама могу, као случајно, да доспеју у природу и доведу до масовног уништења људи како на руској територији, тако и у суседним земљама.

- Инсистирамо да америчка страна усвоји стварне мере, којим би обезбедила потпуну транспарентност и безбедност пројеката повезаних са биолошким експериментима који се спроводе у америчким лабораторијима - истакла је портпаролка.

Према њеним речимa, Пекинг се већ много пута обраћао Вашингтону захтевајући апсолутну транспарентност када је реч о питањима повезаним са милитаризацијом биолошких развоја и у САД и шире.

С тим у вези, дипломата је нагласила да би САД требало да дају сагласност за стварање механизма за контролу који би осигурао ефикасну размену важних информација о биотехнологијама са другим државама.

- Цела светска заједница је заинтересована за то - прецизирала је она и додала да „највише раздражује чињеница да САД уопште не реагују на забринутост других земаља, укључујући Русије".

Подсетимо, у априлу је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев за лист „Комерсант“ изјавио да у свету, а посебно на границама Русије и Кине, великом брзином ниче све више биолошких лабораторија под америчком контролом. Према његовим речима, постоје добри разлози да се претпостави да се тамо развија биолошко оружје.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)