ПЕНТАГОН ПОВЛАЧИ ОДЛУКУ: Велика победа кинеског гиганта!

Novosti online

12. 05. 2021. у 11:49

АМЕРИЧКО министарство одбране уклониће кинеског технолошког гиганта "Шаоми" са "црне листе" компанија коју су прогласиле власти САД.

ПЕНТАГОН ПОВЛАЧИ ОДЛУКУ: Велика победа кинеског гиганта!

Фото: Танјуг/АП

Према судским списима, Вашингтон и велики произвођач телефона постигли су договор којим се „решава тренутни неспоразум“. Споразум је постигнут пошто је кинеска компанија поднела тужбу на америчком федералном нивоу, преноси „Вол стрит џурнал“.

Скидање „Шаомија“ са црне листе значиће и да је укинута забрана америчким инвеститорима да инвестирају у ту компанију.

Претходно су америчко министарство одбране и Трезор у јануару забранили Американцима да инвестирају у ту компанију, оптужујући „Шаоми“ за блиске везе са кинеском војском и називајући је „кинеском комунистичком војном компанијом“.

Одлука је донета непосредно пред промену власти у САД, усред заоштравања односа са Кином током администрације Доналда Трампа.

Кинеска компанија је одмах у јануару поднела федералну тужбу, тражећи да буде скинута са црне листе.

Суд је у марту одлучио да Пентагон није поткрепио наводе о „Шамију“ као „војној компанији“ битним доказима, закључујући да кинески гигант није под контролом кинеске владе или безбедносних служби. Судија је у складу са тим привремено блокирао извршавање одлуке о стављању "Шаомија" на црну листу, да би сада био постигнут и коначан споразум кинеске компаније и Пентагона.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)