НОВИНЕ У САОБРАЋАЈНИМ ПРОПИСИМА: Шпанија смањила брзину у градовима на 30 километара на час

Novosti online

11. 05. 2021. у 14:14

ШПАНИЈА је смањила дозвољену брзину вожње аутомобилима у градовима са 50 на 30 километара на сат како би смањила број мртвих у саобраћајним несрећема.

НОВИНЕ У САОБРАЋАЈНИМ ПРОПИСИМА: Шпанија смањила брзину у градовима на 30 километара на час

Фото: П.Милошевић

Власници аутомобила у великим градовима попут Мадрида, Барселоне, Билбаоа и Севиље наишли су данас на знакове са означеним бројем 30 на улицама. На неким где уз аутомобиле пролазе пешаци спуштена је и на 20 километара на сат.

Када аутомобил вози брзином од 50 километара на сат ризик од смртности при несрећи је 90 одсто, а када вози брзином од 30 километара на сат износи само 10 процената.

Истраживања су показала да пешак има 50-процентну шансу да преживи ако га удари возило при брзини од 50 километара на сат. Али, имаће пет пута већу шансу ако га удари возило при брзини од 30 километара на сат.

Идеја о смањењу брзине у градовима у Шпанији појавила се 2010. године. Од 2013. је уведен пилот пројекат у више градова, који је потврдио очекивања о мање смртних случајева. Године 2017. је у баскијском граду Ируну, близу границе с Француском, било је 158 саобраћајних несрећа, али без смртних случајева.

Европска комисија, извршно тело Европске уније, предложила је план чији је циљ имати нула смртних случајева у несрећама 2050. године.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)