АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ О СУКОБУ У ЦРНОМ МОРУ: Чија морнарица је јача

Новости онлајн

10. 05. 2021. у 22:56

АМЕРИЧКИ часопис „Нешнал интерест“ анализирао је састав, опрему и обуку ратних морнарица Сједињених Америчких Држава и Русије и навео предности сваке земље.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ О СУКОБУ У ЦРНОМ МОРУ: Чија морнарица је јача

Фото: Депоситпхотос

Према мишљењу аутора текста, новинара и бившег сарадника Пентагона Криса Озборна, јача страна руске морнарице је развијена подморничка флота.

-Напредне руске подморнице ће, наравно, веома отежати слободну и неконтролисану пловидбу бродова америчке морнарице у Црном мору- навео је он.

Аутор је претпоставио да би у случају отвореног сукоба Русији могло бити и тешко због мањег броја бродова са чијих палуба могу полетати хеликоптери или јуришни дронови.

Исход конфликта ће у великој мери зависити од домета и прецизности бродских система наоружања, морских дронова, сензора и бродских радара, закључио је Озборн.

Раније је адмирал морнарице САД у пензији и бивши главнокомандујући Северноатлантске алијансе Џејмс Ставридис сугерисао да ће се у случају заоштравања односа између Русије и Украјине највероватније десити оружани сукоб у Црном мору. Ставридис је навео да ће Москва безусловно победити, док војска НАТО-а неће на време стићи до региона.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)