ОД ГУБИТАША ДО ЕКСТРАПРОФИТЕРА: БиоНТек остварио нето добит 1,13 милијардед евра

Танјуг

10. 05. 2021. у 19:29

НЕМАЧКА компанија БиоНТек остварила је укупан приход у првом тромесечју ове године од 2,05 милијарди евра у односу на 27,7 милиона евра у истом периоду 2020, захваљујући продаји вакцина против ковида-19 које производи заједно с америчким Фајзером.

ОД ГУБИТАША ДО ЕКСТРАПРОФИТЕРА: БиоНТек остварио нето добит 1,13 милијардед евра

Фото: Танјуг/АП

Квартална нето добит узлетела је на 1,13 милијарди евра у поређењу са 53,4 милиона евра губитка забележеног у годину дана раније, известио је данас БиоНТек, а преноси Ројтерс.

Према подацима компаније, наруџбине за производњу и испоруку ковид вакцина повећале су се на 1,8 милијарди доза са нивоа од нешто више од 1,4 милијарде доза, колико је било објављено у марту.

На основу нових приспелих поруџбина, компанија сада очекује да ће њени приходи од продаје цепива достићи око 12,4 милијарде евра ове године, наспрам раније предвиђеног износа од 9,8 милијарди евра.

БиоНТек и Фајзер су, према саопштењу немачке компаније, до 6. маја испоручили широм света више од 450 милиона доза вакцина, док је АстраЗенека објавила 30. априла да је до сада испоручила више од 300 милиона доза.

Раније данас, БиоНТек је открио планове о оснивању нове фабрике у Сингапуру, која ће од 2023. године производити неколико стотина милиона доза њихове мРНК вакцине годишње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)