КИНА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ АМЕРИЦИ ДА ПРЕДАХНЕ: У случају великог војног сукоба - следи крах САД

Novosti online

10. 05. 2021. у 10:45

НЕДОВОЉНО финансирање америчке војске би могло да доведе до краха САД у случају настанка великог војног сукоба, пише часопис „Нешенал интерест“.

КИНА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ АМЕРИЦИ ДА ПРЕДАХНЕ: У случају великог војног сукоба - следи крах САД

Фото: ЕПА/Депоситпхотос/ Илустрација

Према писању листа, већина америчке војне опреме купљена је 1980-их и 1990-их година, а флота се сада готово преполовила у односу на то каква је била пре 30 година.

- Војска нема довољно јединица да изврши све што од ње може да буде тражено - преноси „Нешенал интерест“ речи више научне сараднице истраживачког института „Херитеџ фондејшн“ Дакоте Вуд.

Неке друге земље су последњих 20 година уложиле у свој одбрамбени сектор, нову опрему, као и напредне технологије, каже експерт и додаје да о томе сведоче и њихове вештине показане на вежбама.

Истовремено, Вуд је истакла забринутост због чињенице да су савезници Сједињених Америчких Држава „дозволили својим војскама да ослабе“ до таквог степена да готово да нису у стању да пруже помоћ у случају настанка озбиљне кризе.

- На пример, уколико Кина и САД уђу у рат око Тајвана и Кина победи, тешко да ће Пекинг дозволити Америци да одахне, прегрупише се, а затим да започне рат поново - сматра експерт.

Она је скренула пажњу на то да администрација америчког председника Џоа Бајдена и демократска већина у Конгресу верује да би главни противници САД могли да сачекају да земља изађе на крај са унутрашњим проблемима и спровести модернизацију Оружаних снага.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)