НОВИ ПЛАН ВАШИНГТОНА: Пребацивање снага из Авганистана ближе руској граници?

Новости онлајн

10. 05. 2021. у 08:39

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе могле би да пребаце снаге које повлаче из Авганистана у земље Средње Азије, пише „Волстрит журнал“, позивајући се на сопствене изворе.

НОВИ ПЛАН ВАШИНГТОНА: Пребацивање снага из Авганистана ближе руској граници?

Фото: ЕПА

Према писању листа, Вашингтону базе нису потребне само за распоређивање војске, већ и беспилотних летелица, бомбардера и артиљерије, како би пружио подршку Кабулу и обуздао милитанте радикалног покрета „Талибан“.

С тим у вези, представник америчке владе и Пентагона је рекао да се као могућа места за размештање снага разматрају земље Средње Азије у околини Авганистана, државе Персијског залива, као и поједини бродови ратне морнарице.

Мишљење неких представника војске и администрације америчког председника Џоа Бајдена је да би најбоље било да се трупе распореде у Узбекистану и Таџикистану, које се граниче са Авганистаном. На тај начин, трупе би могле брзо да уђу у земљу уколико буде потребно.

Међутим, извори су нагласили да би пребацивање снага у те земље могло да буде отежано због „великог војног присуства“ Русије у региону и све већег утицаја Кине.

Специјални представник САД за Авганистан Залмај Халилзад у мају је посетио Узбекистан и Таџикистан, где је разговарао о ситуацији у њима суседној земљи. Према речима извора листа, Ташкент и Душанбе су истакли да не желе ширење насиља и изразили забринутост због настале ситуације.

Истовремено, неименовани званичници изјавили су за лист да за сада није било захтева за распоређивање снага у било којим базама у Средњој Азији и да тренутно америчко Министарство одбране процењује све предности и мане. У доношењу одлука учествују и амерички Стејт департмент и Бела кућа, објашњава „Волстрит џурнал“.

Према наводима листа, САД су раније имале две базе у Централној Азији ─ по једну у Узбекистану и Киргизији, а обе су користиле за размештање снага и спровођења операција у Авганистану. Америка је базу у Узбекистану напустила 2005. године, а скоро 10 година касније – и базу у Киргизији.

Упркос погоршању односа Вашингтона са Москвом и Пекингом, званичници у САД и неколико других земаља тврде да државе деле интерес Америке за обезбеђивањем стабилности у региону. Са своје стране, Централна Азија жели да створи противтежу утицају Русије и Кине, констатује лист.

Према подацима „Волстрит журнала“, повлачење америчких снага би могло да се заврши већ у јулу.

Бела кућа је раније објавила да ће 1. маја почети и до 11. септембра завршити повлачење војске из Авганистана. САД и талибани су 2020. године потписали у Дохи први мировни споразум за више од 18 година рата. Споразум предвиђа повлачење страних трупа за 14 месеци и почетак међуавганистанског дијалога после размене заробљеника. Од потписивања споразума, талибани су више пута оптуживали Вашингтон за кршење споразума.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)