ПОВЕЗАН СА РУСИЈОМ? Си-ен-ен о хакерском нападу на америчку нафтну компанију

Новости онлајн

10. 05. 2021. у 08:02

ХАКЕРИ који стоје иза сајбер-напада на највећу америчку нафтну компанију „Колонијал пајплан“, можда имају везе са Русијом, саопштила је телевизијска компанија „Си-Ен-Ен“, позивајући се на изворе међу бившим чиновницима америчке администрације који су радили на пољу сајбер-безбедности.

ПОВЕЗАН СА РУСИЈОМ? Си-ен-ен о хакерском нападу на америчку нафтну компанију

Depositphotos

Како су навели извори телевизије, сајбер-напад је вероватно извела група „Дарк сајд“, која обично наводно врши нападе на земље у којима се не говори руски.

Са своје стране телевизија „Ен-Би-Си њуз“ такође је навела да би хакери могли бити повезани са Русијом. Према њиховој верзији, напад није извела сама земља, већ су га извели хакери у оквиру „злочиначке шеме“.

Раније је комапнија „Колонијал пајплајн“ саопштила да је подвргнута сајбер-нападу. Компанија је због тога угасила неке системе „како би обуздала претњу која је привремено зауставила све операције повезане са цевоводом и које су утицале на неке информационе системе“.

Како извештавају медији, сајбер-напад је извршен уз помоћ рансомвера. Агенција Блумберг је, између осталог, писала би да иза напада могли да стоје нападачи из криминалне групе „Дарк сајд“, који су успели да украду сто гигабајта података о компанији „Колонијал пајплајн“. Америчке власти прогласиле су регионалну ванредну ситуацију због прекида рада компаније.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)