КИНЕСКИ МЕДИЈИ УПОЗОРАВАЈУ АМЕРИКУ: Русија и Кина су много јаче него што је некада био „Варшавски савез“!

Новости онлајн

09. 05. 2021. у 16:37

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су осуђене на неуспех ако се Русија и Кина удруже у „очајничкој борби са непријатељем“, пише „Глобал Тајмс“.

КИНЕСКИ МЕДИЈИ УПОЗОРАВАЈУ АМЕРИКУ: Русија и Кина су много јаче него што је некада био „Варшавски савез“!

Фото: Pang Xinglei/Xinhua via AP

Лист подсећа да нова администрација у Вашингтону покушава да окрене против Кине, не само Американце, већ и западно друштво, и доприноси расту жаришта сукоба у свету.

- САД покушавају да формирају фундаменталну опозицију светским трендовима, уз помоћ које ће моћи насилно да организују светски поредак у којем доминирају западне државе, без Кине и Русије - пишу медији.

Међутим, Кинези саветују Вашингтону „да не игра стратешку игру са ватром“ и упозоравају да су данашње снага Русије и Кине много веће од оних које је некада имао „Варшавски савез“.

Москва и Пекинг тренутно поштују стратешка ограничења, али, ако нека држава пожели да им се супротстави, на подстицај САД, претрпеће катастрофу.

- Стратешко јединство Кине и Русије ће, пре свега, бити усмерено против хегемоније Американаца. Друге снаге не треба да се заносе и мисле да ће им САД увек чувати леђа - објашњавају аутори текста.

У вези с тим, они позивају да се покуша максимално избалансирати односе Пекинга и Вашингтона, и кренути ка смањењу конфронтације са Русијом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)