ШКОТСКА СПРОВОДИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НЕЗАВИСНОСТ?: Влада Велике Британије ћути

Танјуг

09. 05. 2021. у 12:53

УТИЦАЈНИ британски министар Мајкл Гав данас је одбио да прокоментарише како ће реаговати влада у Лондону у случају да парламент Шкотске изгласа закон о рефередуму за независност од Велике Британије.

ШКОТСКА СПРОВОДИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НЕЗАВИСНОСТ?: Влада Велике Британије ћути

Фото: ЕПА

Политичке странке које заговарају независност од Велике Британије, освојиле су на прошлонедељним изборима апсолутну већину у шкотском парламенту, а нова/стара премијерка и лидер Шкотске националне странке Никол Стрџен најавила је после изборне победе да ће наставити са спровођењем планова за расписивање рефереднума о независности Шкотске од Британије, преноси Ројтерс.

Влада у Лондону се одлучно и снажно противи референедуму, наводећи да је то питање "решено 2014. године када су Шкоти гласали против независности са 55 према 45 одсто гласова".

Иако је новинар Скај њуза данас упорно постављао министру Гаву исто питање - о реакцији владе Велике Британије у случају да се Шкотска изјасни за независност, он је упорно и одлучно одбијао да одговори.

- То нас никуда не води. Спекулације о овом закону или оном судском поступку и свим таквим питањима, служе само за масовну забаву - поручио је Гав.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)