ОНИ СУ ОКРУТНА, ТЕРОРИСТИЧКА ДРЖАВА: Еродган коментарисао сукобе у Јерусалиму и извређао Израел

tanjug

09. 05. 2021. у 00:19

ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Еродган назвао је данас Израел "окрутном, терористичком државом", након што је израелска полиција у петак испалила гумене метке и шок бомбе ка палестинској омладини која их је гађала камењем код џамије Ал Акса у Јерусалиму.

ОНИ СУ ОКРУТНА, ТЕРОРИСТИЧКА ДРЖАВА: Еродган коментарисао сукобе у Јерусалиму и извређао Израел

Фото: ЕПА

- Окрутни Израел, терористичка држава Израел немилосрдно и неетички напада муслимане у Јерусалиму - рекао је Ердоган.

Еродган је позвао све муслиманске земље и међународну заједницу да предузму "ефикасне кораке" против Израела. Он је додао да је Турска покренула "потребне иницијативе" да подстакне Уједињене нације, Организацију за исламску сарадњу и све релевантне институције да предузму акције, преноси Ројтерс.

Израелска полиција и вечерас се сукобила са Палестинцима испред старог града у Јерусалиму током најсветије ноћи Рамазана, а претходно је спречила аутобусе са муслиманске верницима који су кренули ка том граду.

Сукоби су избили испред џамије Ал Акса где се окупило око 90.000 Палестинаца, а у источном Јерусалиму полиција је користила шок бомбе, преносе "Харец".

Према подацима Палестинског црвеног крста, повређене су најмање 53 особе, а израелска полиција наводи да је повређен и један полицајац.

До нових сукоба долази дан након насиља у којем је, према тврдњама палестинских медицинских служби, повређено више од 200 Палестинаца код џамије Ал Акса и на другим локацијама у Јерусалиму. Повређено је и 18 полицајаца.

Док полиција наводи да су њене акције изазване безбедносним разлозима, муслимани их сматрају провокацијама и оптужују Израел за спречавање слободе вероисповести, преноси АП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)