ОБУЗДАВАЊЕ "РУСКЕ АГРЕСИЈЕ": Велика Британија шаље бродове у Балтичко море

Новости онлајн

08. 05. 2021. у 22:58

КРАЉЕВСКА ратна морнарица Велике Британије послаће у Балтичко море групу за реаговање „Littoral Response Group“, а циљ операције је да „умири савезнике и обузда потенцијалне противнике“, међу којима је и Русија, пише „Дејли експрес“.

ОБУЗДАВАЊЕ РУСКЕ АГРЕСИЈЕ: Велика Британија шаље бродове у Балтичко море

Фото: Депоситпхотос

Како се наводи, морнари и брод се шаљу на тромесечно „путовање“ у северни Атлантик и Балтичко море у оквиру „почетка нове ере операција британских командоса“.

Та мисија ће бити прва операција коју ће предводити група за реаговање „Littoral Response Group“. О формирању групе је објављено у оквиру „Комплексног прегледа безбедности, одбране, развоја и спољне политике“ краљевине у коме се излажу главни циљеви државне политике у области националне безбедности и међународне политике до 2025. године.

Групу за реаговање чини више од 1.000 морнара, главни десантни брод „ХМС Албион“, десантни брод „РФА Маунтс беј“, фрегата „ХМС ланкастер“ и вишенаменски војни хеликоптери „Вајлдкет“. У оквиру мисије увежбаваће се противваздухопловна и противбродска одбрана, као и сузбијање активности противника на мору, као и противминске акције.

Како наводи „Дејли експрес“, операција има за циљ да „умири савезнике и обузда потенцијалне противнике“. Истиче се да су у последњих неколико месеци Балтички регион и Црно море постали објекти јачања „руске агресије“, с обзиром на руске војнике на копну и мору. Конкретно, подсећа портал, раније је Русија одржала серију војних вежби у Црном мору, а такође је распоредила „на хиљаде војника у близини границе са Украјином“.

Како се наводи, очекује се да ће у наредних неколико месеци „Littoral Response Group“ учествовати у војним вежбама под руководством САД у Норвешкој, као и у великим војним поморским маневрима НАТО-а „Балтопс“ у Балтичком мору.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)