ПРЕОСТАЛО ЈОШ 100 КИЛОМЕТАРА: Руски амбасадор у Немачкој - Северни ток 2 могао би бити готов до септембра

Танјуг

08. 05. 2021. у 22:22

РУСКИ амбасадор у Немачкој Сергеј Нечајев сматра да би гасовод Северни ток 2 могао бити завршен до немачких избора за Бундестаг заказаних за 26. септембар, али да су временски услови пресудни за испуњење тог циља.

ПРЕОСТАЛО ЈОШ 100 КИЛОМЕТАРА: Руски амбасадор у Немачкој - Северни ток 2 могао би бити готов до септембра

Фото: АП

- „Надам се да ће гасовод бити спреман пре избора за Бундестаг. Време је пресудно за завршетак пројекта. Ако буде све у реду, ми ћемо напредовати брже, радови су у току, а преостаје нам још скоро 100 километара - рекао је Нечајев у интервјуу за РНД који је објављен данас.

Амбасадор је подсетио да је Москва више од 50 година сарађивала са Немачком на испорукама гаса и да је то функционисало чак и током периода Хладног рата, а да се сада поставља питање да ли "желимо да зауставимо 10 милијарди евра иневестиција".

Додао је да о томе по њему треба да одлучи само Европа.

Северни ток 2 је међународни пројекат, ,заједничка иницијатива руског државног „Газпрома“ и више немачких и других европских компанија којом би се руски гас транспортовао до Немачке, а капацитет новог гасовода од 1.200 километара био би 55 милијарди кубних метара гаса годишње.

Изградња је обустављена у децембру 2019. године након што се швајцарска компанија „Олсис“, специјализована за изградњу подводног гасовода, повукла због могућих америчких санкција, а радови су настављени у децембру 2020. године након једногодишње паузе.

Завршено је 95 одсто укупне трасе Северног тока 2.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)