БАЈДЕН ЈЕ МОРАО ДА СЕ ОГЛАСИ: Амери све мање хоће да раде, а за све је крива једна његова мера (ВИДЕО)

Новости онлајн

08. 05. 2021. у 10:13

АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден реаговао је у петак на разочаравајуц́е америчке податке о запослености у априлу, рекавши да америчка економија има "дуг пут" до опоравка од пандемије.

БАЈДЕН ЈЕ МОРАО ДА СЕ ОГЛАСИ: Амери све мање хоће да раде, а за све је крива једна његова мера (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Према америчком Министарству рада, прошлог месеца је отворено 266.000 нових радних места, готово три пута мање него претходног месеца, вероватно због недостатка радника и сировина. Број запослених у априлу и даље је био 5,4 одсто мањи него у фебруару прошле године, пре избијања пандемије корона вируса.

Бајден је рекао у петак да програм економске помоћи од 1,9 билиона долара, који је био један од најважнијих законодавних потеза демократског председника од ступања на дужност раније ове године, помаже економији да се опорави од пандемијске кризе од коронавируса 'и додатних 4.000 милијарди долара нових инвестиција. "По мом мишљењу, данашњи извештај само наглашава колико су важне акције које предузимамо. Наши напори почињу да делују, али успон је оштар и још увек је дуг пут", рекао је Бајден током обраћања Беле куће.

Последњи извештај само је нагласио оштре политичке поделе у Вашингтону око владине потрошње. Наиме, републиканци и пословне групе противе се издашним накнадама за незапослене, које садржи Бајденов програм помоћи, тврдећи да оне ометају Американце са ниским примањима да се поново врате на тржиште рада. Они такође критикују високе трошкове Бајденових планова опоравка, упозоравајући да ће и инфлација порасти. Бајден је, међутим, рекао да не верује да владина помоћ ограничава повратак радника на посао, а економисти су му у томе пружили подршку.

- Јасно је да постоје људи који се нису спремни или не могу вратити на тржиште рада -  рекла је новинарима министрица финансија Џанет Јелен, наводећи пример родитеља који су остали са својом децом јер још увек имају наставу на мрежи.

- Мислим да додатне накнаде за незапослене нису фактор који чини разлику - рекла је она.

Америчка привредна комора, међутим, тражи од владе да укине додатних 300 долара недељно давања за незапослене како би ублажила недостатак радне снаге на тржишту. Неке државе попут Аркансаса, Монтане и Јужне Каролине одлучиле су да самостално зауставе исплате савезне помоћи за своје незапослене грађане, одбијајући савезни новац у нади да ће послодавци лакше доћи до радника.

- Зашто је неко изненађен да је раст запослености испод очекивања. Рекао сам вам пре неколико недеља да сам сваки дан чуо од малих предузећа на Флориди да не могу да запосле, јер влада обесхрабрује људе да раде - републикански сенатор Марко Рубио написао на свом Твитер профилу.

Џаред Бернстин, члан Савета економских саветника председника Бајдена, рекао је за Ројтерс да је Бајденов програм помоћи економији до априла помогао да се у просеку генерише више од пола милиона радних места сваког месеца.

- Оно што видимо је да се много више људи колеба да се врати на посао јер су забринути за своју безбедност, образовање своје деце, бригу о члановима породице. Наставићемо да то пажљиво надгледамо - рекао је Бернстин.

(Вечерњи)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)