ЛАБУРИСТИ ПОТУЧЕНИ ДО НОГУ: Тријумф конзервативаца у Британији - премијер Борис Џонсон слави са гласачима у Хартлпулу

Новости онлајн

07. 05. 2021. у 23:34

КОНЗЕРВАТИВНА партија забележила је тријумф, док је Лабуристичка странка потучена до ногу на локалним и регионалним изборима у Великој Британији.

ЛАБУРИСТИ ПОТУЧЕНИ ДО НОГУ: Тријумф конзервативаца у Британији - премијер Борис Џонсон слави са гласачима у Хартлпулу

Фото: Танјуг/АП

Прво јавно изјашњавање бирача од почетка пандемије ковида 19 показује да се успешан програм вакцинације, иза кога стоји британска влада, преточио у милионе гласова. Ради се о највећој рунди локалних избора у последњих 50 година.

У Енглеској, владајући конзервативци не само да су значајно повећали број општинских одборника, већ су на ванредним изборима освојили посланичко место на изборној једници Хартлпул, која је упориште лабуриста од свог оснивања 1974. године.

У Хартлпулу је кандидаткиња конзервативаца Џил Мортимер освојила 7.000 гласова више него лабуристички кандидат Пол Вилијамс. Међу 16 кандидата у тој изборној јединици, Мортимер је освојила 15.529 гласова, док је Вилијамс узео само 8.589.

Премијер Борис Џонсон захвалио се грађанима Хартлпула што су „указали поверење“ конзервативцима, док је копредседавајућа партије Аманда Милинг резултат назвала историјским.

- Одушевљени смо што су грађани Хартлпула указали своје поверење Џил и конзервативцима како бисмо донели промене, инвестиције и послове које Хартлпул заслужује - рекла је Милингова.

Лидер левице сер Kир Страмер огорчен је због резултата, док премијер Борис Џонсон слави са гласачима у Хартлпулу.

Једини значајан изузетак је Садик Kан, који је, према прелиминарним резултатима, успео да задржи место градоначелника Лондона.

Из Лабуристичке странке све су гласније оцене да новог лидера странке треба тражити ван парламента, што је јасна алузија да би Kан могао да се успне до самог врха опозиције у Британији.

Избори у Шкотској показују непољуљану већину владајуће Шкотске националне партије (ШНП).

Прва министарка шкотске владе Никола Стурџен задржала је своје посланичко место у једној од глазговских изборних јединица потукавши регионалног лидера Лабуристичке странке Анаса Сарварса.

Ни конзервативци не пролазе ништа боље међу Шкотима где је на малом, али значајном добитку Либерално-демократска партија.

Значајно је и то што ШНП тренутно нема већину за самосталну управу над Шкотском.

Тиме су доведене у питање најаве Николе Стурџен да би могла да распише нови референдум о независности.

Резултати локалних, градских и регионалних избора у Великој Британији биће познати до краја недеље, објавио је РТС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)