ИЗБОРИ У БРИТАНИЈИ: Конзервативци и Лабуристи одмеравају снаге, а Шкоти траже нови референдум

Танјуг

06. 05. 2021. у 19:36

ОКО 50 милиона британских грађана са бирачким правом гласа данас на локалним и регионалним изборима, а избор шкотских бирача посебно би могао да има огромне последице на будућност Велике Британије.

ИЗБОРИ У БРИТАНИЈИ: Конзервативци и Лабуристи одмеравају снаге, а Шкоти траже нови референдум

Фото: Танјуг/АП

У Шкотској се бира свих 129 посланика шкотског парламента по мешовитом систему који бирачима омогућава да прво гласају за члана шкотске области или изборне јединице парламента и затим да дају још један глас за политичку странку, пренео је Ројтерс.

Премијерка Шкотске Никола Старџен изјавила је да се залаже за одржавање новог референдума о независности Шкотске уколико њена странка освоји већину у парламенту у Единбургу, али тек након што се реши питање пандемије и оствари опоравак економије, пренео је АП.

Фото: Танјуг/АП

Борис Џонсон и Кери Симондс

Бирачи у северном граду Хартлпулу бирају новог члана Вестминстерског парламента пошто је посланик Мајк Хил поднео оставку након што је оптужен за сексуално узнемиравање.

Житељи Лондона гласају за градоначелника, а очекује се да ће поново бити изабран Садик Кан.

Становници Лондона бирају и 25 чланова лондонске скупштине.

Фото: Танјуг/АП

Садик Кан

Одржавају се и избори за градоначелнике у многим британским регионима.

Бирачи у Велсу бирају 60 чланова велшког парламента према мешовитом систему, један гласачки листић за изборну јединицу и други за странку у региону.

На локалним изборима у Енглеској бирачи одлучују о више од 5.000 места у 143 енглеска савета.

Поједини резултати се очекују сутра рано ујутру, а неки би могли да буду познати тек у недељу због рестрикција повезаних са корона вирусом.

Фото: Танјуг/АП

Очекује се да ће више гласаца него обично гласати поштом, док је онима који су се одлучили да оду на бирачка места саветовано да понесу сопствену оловку и носе маску. С обзиром да је традиционална кампања од врата до врата ограничена због корона вируса страхује се да ће одзив бирача бити мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)