МАСОВНА ЗАРАЗА: Двоструки стандарди за сезонске раднике

Танјуг

06. 05. 2021. у 16:25

НА пољопривредним добрима у Немачкој ради на стотине хиљада сезонских радника, који често живе у катастрофалним условима, што је посебно видљиво у доба пандемије короне, наводи радио Дојче веле у прилогу о двоструким стандардима за сезонце у време ковида.

МАСОВНА ЗАРАЗА: Двоструки стандарди за сезонске раднике

Ј. Ј. БАЉАК

У руралним деловима Немачке поново се бележи ширење корона вируса већих размера. На сеоском газдинству које се бави узгојем шпаргли у месту Кирхдорф на северозападу Доње Саксоније расте број новозаражених. Крајем априла их је било 42, прошлог викенда 87, а сада већ 104. Зато су у округу Дипхолц, у којем се налази Кирхдорф, сада уведена строга огранчења.

Око 1.000 сезонских берача шпаргли који раде за тог узгајивача, а од којих су многи из источне и југоисточне Европе, сада се налазе у тзв. „радном карантину“, под надзором полиције. То знчи да свој смештај смеју да напусте само ради одласка на рад у поље, додаје DW.

Са имања су обећали да ће послати опсежно саопштење, али то до сада нису урадили, напомиње радио.

Католички свештеник Петер Косен један је од ретких који отворено прича шта мисли о томе. Он је и прошле године оштро критиковао услове рада у немачкој месној индустрији, а након тога је од премијера покрајине Северна Рајна Вестфалија, Армина Лашета, добио покрајински орден заслуга за народ.

Косен каже да је већ прошле године постало јасно да избијање масовне заразе има везе са с прехрамбеном индустријом у Немачкој, са бербом воћа и поврћа, радом у месној индустрији, али и на другим местима. И веома га љути што људи постају део ризичне групе због свог рада, смештаја и превоза.

-Људи су на многим местима у ризику, не могу да држе дистанцу или су једноставно исцрпљени због сувише напорног рада. Зато у доба пандемије стално постају жртве масовних зараза короном- каже Косен за DW и додаје да се „стиче утисак да постоје двоструки стандарди“.

Ангажовање сезонских радника је међународни проблем. Бењамин Луиг из Европског удружења за питања сезонског рада координира уједно и Иницијативу за фер пољопривредне радове. Њу, између осталих подржава и синдикат грађевинара ИГ Бау.

Након избијања короне у Дипхолцу Луиг је изјавио да га то не чуди, јер су „једноставно, правила сувише лабава“.

И он, као и свештеник Косен помиње двоструке стандарде, једне за домаће, а друге за стране сезонске раднике и критикује то што сезонски радници у Немачкој раде месецима без законски обавезног здравственог осигурања.

Од политичара се по том питању до сада једино изјаснила Јанине Вислер, председница странке Левица. Она је упозорила да су сезонски радници у повећаном ризику, јер напорно раде и често живе у смештајима с катастрофалним хигијенским условима.

Вислер захтева да се радници смештају искључиво у једнокреветне собе, да им се на располагање ставе бесплатне заштитне маске и да се редовно тестирају на корону. А онај ко у Немачкој ради, тај би од првог дана требало да буде и здравствено осигуран, наглашава председница Левице.

Те захтеве не подржава међутим Аксел Кнериг, посланик владајуће Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) из Доње Саксоње. Он сматра да се социјална заштита сезонских радника знатно поправила и да је неопходно проверити да ли ти радници у својим домовинама имају здравствену заштиту.

Кнериг критикује то што су, према његовом мишљењу, сада „жртвено јагње“ постали ти помагачи у берби од којих иначе зависи немачка пољопривреда, примећује DW. Он такође тврди да су на сеоском имању у Кирхдорфу редовно обављана тестирања на корону и да постоји хигијенски концепт.

Иначе, о тој теми ће сутра расправљати и горњи дом немачког парламента, Бундесрат, мада се неће бавити конкретним случајем из Дипхолца. Вероватно ће бити усвојено правило према којем се за раднике запослене краће од 102 радна дана не плаћа социјално осигурање. То значи: помагачи у берби остају без потпуног осигурања ако раде најдуже три или четири месеца, објашњава DW.

-То је правило веома проблематично. Многи радници немају осигурање у својим домовинама. Не могу се људи оставити четири месеца без социјалног осигурања- сматра Бењамин Луиг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)