БАНКА ЕНГЛЕСКЕ ПРЕДВИЂА ВЕЛИКИ РАСТ: Британска еконија ће се снажније опоравити, очекују раст од 7,25% БДП у овој години

Танјуг

06. 05. 2021. у 16:16

БАНКА Енглеске (БоЕ) је оценила данас да је економија Уједињеног Краљевства на путу да оствари снажнији економски опоравак него што је раније очекивала, захвајујући релативно брзој кампањи вакцинације против короне у земљи.

БАНКА ЕНГЛЕСКЕ ПРЕДВИЂА ВЕЛИКИ РАСТ: Британска еконија ће се снажније опоравити, очекују раст од 7,25% БДП у овој години

ЕПА

Британска централна банка је подигла прогнозу раста пете највеће светске економије за 2021. годину на 7,25 посто са нивоа од 5,0 процената колико је предвиђала у фебруару, али је истовремено смањила пројекцију раста бруто домаћег производа (БДП) за 2022. да првобитних 7,25 одсто на 5,75 посто, преноси Ројтерс.

Повећање пројектованог раста за 2021. темељи на чињеници да је пад БДП-а у првом кварталу од 1,5 одсто мањи од очекиваног, те да се корона ограничења економске активности полако укидају, а број случајева ковида-19 наставља да пада.

У саопштењу са седнице, БоЕ је најавила такође да ће успорити темпо куповине обвезница будући да је оштро повећала прогнозу привредног раста.

Како прецизира, у периоду од маја до августа ће куповати обвезница у износу од 3,4 милијарде фунти недељно у односу на досадашњих 4,4 милијарде фунти недељно.

-Планирани рок за завршетак програма куповине остао је непромењен. Ову оперативну одлуку не треба тумачити као промену става у вођењу монетарне политике- наводи БоЕ.

Банка Енглеске је задржала референтну каматну стопу на минимуму од 0,1 посто.

Одбор за монетарну политику БоЕ је такође већином гласова од осам према један, одлучио да задржи програм квантитативног ублажавања, односно откупа обвезница на непромењеном нивоу од 895 милијарди фунти (1,24 билиона долара).

Према процени центране банке, британска економија ће се вратити у четвртом кварталу 2021. на ниво пре пандемије.

Што се тиче инфлације, БоЕ очекује да ће се индекс потрошачких цена краткотрајно попети изнад циљаног нивоа од 2,0 посто пред крај ове године, али да ће се у средњем року спустити на око два процента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)