РУСИЈА РЕГИСТРОВАЛА "СПУТЊИК ЛАЈТ": Даје се у једној дози, ефикасна је против нових сојева

Танјуг

06. 05. 2021. у 14:39

ЈЕДНОКОМПОНЕНТНА вакцина против вируса корона „Спутњик Лајт“ регистрована је у Русији, а њена ефикасност износи 79,4 одсто, што је више него код многих вакцина са две дозе, саопштио је руски Фонд за директне инвестиције (РФПИ).

РУСИЈА РЕГИСТРОВАЛА СПУТЊИК ЛАЈТ: Даје се у једној дози, ефикасна је против нових сојева

Фото Новости

- Министарство здравља Русије, Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију ''Гамалеја'' и РФПИ саопштавају да је регистрована једнокомпонентна вакцина против вируса корона „Спутњик Лајт“. Ефикасност једнокомпонентне вакцине износи 79,4 одсто од 28. дана након имунизације. Стопа ефикасност од око 80 одсто премашује стопе ефикасност многих вакцина које захтевају две дозе - наводи се у саопштењу.

Прецизирано је да је процена ефикасности извршена на основу података Руса који су примили само једну дозу у оквиру програма масовне вакцинације и који из било ког разлога нису добили другу дозу у периоду од 5. децембра 2020. до 15. априла 2021. године.

Према лаборатортијским истраживањима центра „Гамалеја“, вакцина „Спутњик Лајт“ је ефикасна против свих нових сојева вируса корона, додаје се у саопштењу Фонда.

- Нису регистроване озбиљне нежељене реакције након имунизације вакцином „Спутњик Лајт“ - прецизирано је у саопштењу.

Вакцина „Спутњик Лајт“ је прва компонента вакцине „Спутњик Ве" - рекомбинантни аденовирусни вектор човека 26. серотипа (рАд26).

„Спутњик Лајт“ не захтева специјалне услове за чување и логистику, а цена је приступачна - мање од 10 долара, преноси Спутњик.

Шема примене са једном дозом омогућава да се за кратко време вакцинише велики број људи.

Шеф РФПИ Кирил Дмитријев је истакао да „Спутњик Ве“ остаје главно средство за вакцинацију против короне у Русији, док ће се једнокомпонентна вакцина „Спутњик Лајт“ извозити у иностранство.

Руски фонд саопштава да је прву дозу вакцине „Спутњик Ве“ широм света примило више од 20 милиона људи до 5. маја.

- Притом, нису забележени случајеви мождане синовенске тромбозе (Церебрал Веноус Синус Тхромбосис, ЦВСТ) - прецизирано је у саопштењу.

Истиче се да производња вакцине испуњава најстроже стандарде са темељном процедуром са четири фазе пречишћавања вакцине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)