БРИТАНЦИ И ФРАНЦУЗИ НА ИВИЦИ СУКОБА: Заоштравају се тензије на Ламаншу - блокирана лука, Џонсон шаље ратне бродове

Новости онлине

06. 05. 2021. у 12:52

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон послао је војни брод ка острву Џерси у Ламаншу након што је Велика Британија послала два брода да патролирају око острва због најаве француске блокаде због спора око права на риболов након Брегзита.

БРИТАНЦИ И ФРАНЦУЗИ НА ИВИЦИ СУКОБА: Заоштравају се тензије на Ламаншу - блокирана лука, Џонсон шаље ратне бродове

Фото: Steve Parsons/PA via AP, File

Британски бродови наоружани топовима и митраљезима патролирају каналом након што је Париз јуче упозорио да би могао да искључити струју која се углавном испоручује подморским каблом до острва.

Британски премијер Борис Џонсон донео је одлуку о распоређивању патролних бродова након што су обавештајни подаци сугерисали да ће до 100 француских рибарских бродова блокирати сваки приступ луци Сент Хелијер.

То таквог развоја је дошло након што је Џерси прошле недеље одлучио да издаје дозволе за риболов француским бродовима на основу новог система уведеног након Брегзита.

"Дејли мејл" преноси да је око 100 малих рибарских бродова са бакљама и транспарентима ваћ луци, а мештни малог острва које не спада под територију Британије, али се сматра "краљевским поседом", кажу да је стање "попут инвазије".

Џонсон је претходно разговарао с премијером Џерсија Џоном ле Фондреом и министром спољних послова Ијаном Горстом, након чега ја нагласио "хитну потребу за деескалацију тензија".

Према новим правилима које је Џерси увео на основу трговинског споразуме Велике Британије и Европске уније, власници француских бродова морају да докажу да су и раније рибарили у водама око острва.

Француске власти тврде да "нове техничке мере" за риболов око острва у Ламаншу нису разматране са ЕУ и оцењују да су оне правно "ништавне".

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТРЕБАН ВАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ИНТЕРНЕТ: А1 Србија је мрежа у коју прелази највећи број корисника у Србији