НЕЋЕ ДВА МИЛИОНА ЕВРА: Немачки еколози објаснили какву компензацију траже за „Северни ток 2“

Новости онлајн

05. 05. 2021. у 14:19

ЕКОЛОШКИ активисти немачке организације „Набу“, који су раније поднели тужбу против изградње гасовода „Северни ток 2“, саопштили су да желе да постигну обнављање природне средине, а не новчану надокнаду, саопштио је представник организације Ким Корнелиус Детлоф.

НЕЋЕ ДВА МИЛИОНА ЕВРА: Немачки еколози објаснили какву компензацију траже за „Северни ток 2“

Фото РИА

Како је рекао, раније је оператер пројекта, компанија „Норд стрим 2 АГ“ предложила финансијску компензацију у висини од око два милиона евра.

- Међутим, немачки закон о заштити природе и ресор БфН који је одговоран за то (Федерална агенција за заштиту природе) позивају на такозвану стварну компензацију, то јест обнављање оштећених станишта, као што су гребени. То је оно због чега годинама водимо спор - објаснио је Детлоф.

У понедељак је организација „Набу“ поднела тужбу против дозволе немачких власти за изградњу цевовода „Северни ток 2“. Она се тиче недовршеног дела гасовода у искључивој економској зони Немачке. Према наводима еколога, цевовод „уништава станиште на морском дну на подручју већем од 16 фудбалских терена – укупна површина утицаја је преко десет пута већа“. 

Према мишљењу специјалиста организације, такво мешање у екосистем „пре свега треба надокнадити компензационим мерама“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)