НИСАМ ЖЕЛЕО ДА СЕ ВАКЦИНИШЕМ, АЛИ ЈЕ ОНДА ДОШАО ШАРЕНИ КОМБИ: Кина даје поклоне и на разне начине мотивише грађане да се заштите од короне

Новости онлајн

05. 05. 2021. у 13:39

КИНА жели да до јуна вакцинише до 40 одсто свог становништва.

НИСАМ ЖЕЛЕО ДА СЕ ВАКЦИНИШЕМ, АЛИ ЈЕ ОНДА ДОШАО ШАРЕНИ КОМБИ: Кина даје поклоне и на разне начине мотивише грађане да се заштите од короне

Фото: АП

Како би испунила тај амбициозни циљ, влада користи сва расположива средства. Међутим, у неким регионима нема довољно вакцина.

Плакати, банери и видео-рекламе у Пекингу позивају на вакцинацију. На интернету, по налогу владе, апелују лекари, телевизијски водитељи и они који су већ вакцинисани. Позивају одговорност грађана под слоганом: Заједно градимо велики зид имунитета.

Након прве дозе вакцине понекад се довијају и поклони: јаја и брашно, бонови за куповину или карте за биоскоп. Акцијом руководе тзв. комшијски одбори, нешто као месне заједнице. Ти одбори су у Кини и иначе задужени да спроводе и контролишу политику Комунистичке партије на локалу.

Ву Сјаојинг је председник одбора Јангфангдијан у западном Пекингу. На државној телевизији представила своје ново достигнуће: шарени комби за вакцинацију са шалтером за пријаву, станицом за вакцинацију и фрижидером.

Људи из комшилука сматрају да је то добро. "Нисам у ствари желео да се одмах вакцинишем“, каже Ши Мин, један старији мушкарац. Али онда је, каже, дошао шарени комби. "Удобно је. Овде сам се вакцинисао“, каже Ши.

Амбициозни циљеви

Кини су потребни људи који су спремни да се вакцинишу попут Ши Мина. Наиме, због малог броја нових случајева у Кини, многи мисле да није неопходно да журе с вакцинацијом. На неким местима власти зато врше притисак. У неким регионима чак прете да ће затворити продавнице и ресторане ако се запослени не вакцинишу. Циљеви су, наиме, амбициозни: Кина жели да до јуна вакцинише 560 милиона људи, 40 одсто становништва.

Тај циљ је још далеко. Од децембра до данас дато је око 275 милиона доза. "Један од наших приоритета су региони с високим ризиком“, каже Ву Лијангјоу из државне Комисије за здравство. У те регионе спадају лучки градови, гранична подручја, велики и средње велики градови, као и крајеви у којима је недавно било случајева короне.

И док се вакцинација добро тече у метрополама као што је Пекинг, у многим другим регионима то не иде тако брзо, каже Имоџен Пејџ-Џарет, аналитичарка са пекиншког одељења британског института Ецономист Интеллигенце Унит. "У Кини још увек много људи живи на селу“. Тамо, према речима Пејџ-Џарет, здравствени систем није добро уређен. "То ће да успори план на нивоу читаве земље“, каже.

Огроман изазов

У мањим местима, како на северу, тако и на југоистоку Кине, често нема довољно вакцина. Према наводима медија, производња не успева да прати потребе. Поред тога, Кина је другим земљама обећала милионе вакцина. У току наредних месеци ситуација ће се побољшати, обећао је недавно један представник владе.

До сада су коришћене само кинеске вакцине. Стручњаци процењују да је Кини потребан висок проценат вакцинисаних како би заштитила становништво, али домаће вакцине мање су ефикасне од оних из Европе и САД. Зато би Кина до колективног имунитета могла да дође тек следеће године.

Пекинг је дакле пред проблемом: стриктном политиком и ригорозним затварањем пандемију је ставила под контролу брже од осталих земаља. Међутим, отварање граница би сада могло да потраје дуже него у другим земљама. Јер, вакцинација 1,4 милијарде људи Кину ставља пред огроман изазов.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)