ПОСЛЕ ШЕСТОМЕСЕЧНОГ ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Региони у Шпанији од 9. маја сами одлучују о рестриктивним мерама

Танјуг

04. 05. 2021. у 19:31

ШПАНСКА Влада ће пребацити одговорност на 17 аутономних региона да од 9. маја доносе одлуке о рестриктивним мерама против ковид-19, када ускоро истекне ванредно стање, изјавила је данас заменица премијера Кармен Калво.

ПОСЛЕ ШЕСТОМЕСЕЧНОГ ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Региони у Шпанији од 9. маја сами одлучују о рестриктивним мерама

Маске се носе и на отвореном / Фото АП

Шестомесечно ванредно стање, које омогућава легално увођење рестриктивних мера, истиче у недељу, преноси Ројтерс.

Аутономне власти ће моћи да одреде да ли ће се определити за полицијски час и која подручја би могла да иду у локдаун, али морају да добију подршку локалних судова, додала је Кармен Калво.

- Аутономне заједнице могу да оправдавају, оспоравају, предлажу мере, полицијски час, да уводе локдауне који лимитирају права и слободе, али морају да добију судска одобрења казала је заменица премијера.

Уколико локални суд одбије предложене мере, локална власт може да се жали Врховном суду Шпаније, који ће онда одредити правила обавезујућа за све аутономне заједнице.

Када нема ванредног стања, шпанске власти немају право да суспендују грађанске слободе, као што су слобода кретања или окупљања.

Заједнице са високом заразном стопом, као што је Баскија, тражиле су од владе да продуже ванредно стање.

Још није познато како ће региони одлучивати сада када је одговорност пребачена на њих или како ће пресудити локални судови.

Централна влада је, међутим, одлучила да до 9. августа заштити власнике кућа или станова уколико не могу да плате хипотеку, а такође није могуће и исећи им стују и искључити воду ако нису платили рачуне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)