РУСКИ АМБАСАДОР ПОЗВАН У МИП ФРАНЦУСКЕ: Захтева се објашњење због протеривања дипломата ЕУ

Novosti online

04. 05. 2021. у 18:48

АМБАСАДОР Русије у Паризу Алексеј Мешков позван је у Министарство спољних послова Француске у вези са санкцијама Москве европским представницима, а такође му је изражена забринутост због мера којима се у Русији ограничава запошљавање радника у дипломатским мисијама, саопштио је портпарол француског Министарства.

РУСКИ АМБАСАДОР ПОЗВАН У МИП ФРАНЦУСКЕ: Захтева се објашњење због протеривања дипломата ЕУ

Фото: Пиксабеј

- Како је министар истакао у суботу, оштро осуђујемо мере које су руске власти објавиле у петак, 30. априла, против низа европских званичника, укључујући председника Европског парламента, потпредседницу Европске комисије госпођу Јурову и француског посланика Жака Мера - рекао је портпарол.

Он је нагласио да ове мере "вероватно неће довести до смањења тренутних напетости", те стога Париз очекује да ће се Москва "понашати одговорно" како би постигла смањење тих тензија.

- Саопштење је предато у понедељак, 3. маја, амбасадору Руске Федерације, господину Алексеју Мешкову, када је позван у Министарство Европе и спољних послова - додао је портпарол.

Напомиње се да је руском амбасадору такође изражена забринутост због недавног усвајања у Русији указа којим се ограничава запошљавање радника у дипломатским мисијама у земљи: "Париз је позвао да се не поштује".

Министарство спољних послова Русије саопштило је 30. априла да Русија забрањује улазак у земљу за осморо држављана земаља Европске уније и представника њених званичних структура као одговор на санкције. Руска страна истакла је да је та мера предузета као одговор на поступке против шест руских држављана, којима је забрањен улазак на територију ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)