КО ЈЕ МЕЛИНДА ГЕЈТС? Никада није планирала да ради у Мајкрософту, хтела богатство да поклони у добротворне сврхе

Novosti online

04. 05. 2021. у 18:12

МЕЛИНДА Гејтс има 56 година, жена је Била Гејтса, мајка троје деце: Фиби, Рори и Џенифер.

КО ЈЕ МЕЛИНДА ГЕЈТС? Никада није планирала да ради у Мајкрософту, хтела богатство да поклони у добротворне сврхе

Фото: ЕПА

У светским круговима је позната као велики добротвор. За Мелинду кажу да је равоправно са Билом учествовала у изградњи царства званог Мајкрософт од 1987. године. Пошто пар нема предбрачни уговор, сматра се да ће стечено богатство бити подељено на два једнака дела.

Шушка се да је Мелинда добила жељу за разводом оног момента када се Макензи Скот, некадашња Безос, развела од Џефа Безоса који јој је био неверан.

Макензи је сада "тешка" 60 милијарди долара, а прошле године је донирала 6 милијарди долара у добротворне сврхе.

Након развода,  Макензи се повезала са средњошколском љубави и венчала се ове године у марту за Дана Џавета.

Мелинда и  Макензи су се удружиле и покренуле нови подухват под називом "Једнакост не може да чека", која за циљ има финансирање компанија које шире женски утицај и права жена. 

Пошто обе жене и Мелинда и Мекензи имају доста тога заједничког, сматра се да је управо Мекензијев живот и искуство натерало Мелинду да поднесе папире за развод:

Доносимо вам 7 занимљивих детаља о Мелинди Гејтс:

1. Није планирала да ради у Мајкрософту.

Када је завршила Универзитет Дјук, Мелинди је понуђен посао у ИБМ-у, али и у Мајкрософту. Када је дошла на разговор за посао у ИБМ, менаџерка запошљавања предложила јој је да ипак оде у Мајкрософт јер "тамо су велике шансе за напредовање". Тако се Мелинда запослила као маркетинг менаџер у Мајкрософту.

2. Технологија је увек била важан део Мелиндиног живота

Као ћерка инжењера програма Аполо, Мелинда се сећа да је гледала бескрајан број лансирања ракета. Очарао ју је "тренутак полетања". То је, заједно са рачунаром Аппле њених родитеља, побудило Мелиндино интересовање за технологију.

3. Мелинда је копреседавајућа фондације Бил и Мелинда Гејтс

Фондација  Бил и Мелинда Гејтс је једна од највећих светских добротворних организација, а основана је 2000. године. Мелинда је открила једном приликом да је ову организацију покренула након једне посете Африци 1993. године.

- Дирнуло нас је крајње сиромаштво и људи кји тамо живе. Почели смо да постављамо питања. Да ли мора да буде овако?

Од тог тренутка, Мелинда је предводила вишемилионске донације. Недавно је Универзитету Емори дала грант од 180 милиона долара за финансирање истраживања смртности деце.

4. Мелинда је планирала да своје богатство поклони у добротворне сврхе

Билова кампања, "Давање залога" из 2010. године, покренула је изазов према којем богаташи свој новац остављају у добротворне сврхе. Један од оснивача ове кампање, "Давање залога" је и Ворен Бафет који је изјавио да ће више од 99 посто свог богатства уложити у филантропију.

5. Добитница је председничке медаље за слободу .

Управо због свог добротворног рада и посвећености  Мелинда и Бил Гјетс су одликовани 2016. године, председничком медаљом за слободу. То је највећа могућа цивилна част.

6. Мелиндина компанија инвестирала је у предузећа која се залажу за плаћено породично одсуство, пружају примерне услуге менталног здравља тинејџерима и имају за циљ да сруше родну разлику.

7. Мелинда је на шестом месту најмоћнијих жена света на Форбсовој листи

Форбес је навео да је Мелинда постигла огромне кораке у здрављу жена широм света, користећи сопствене напоре да смањи смртност мајки за 57 процената у Етиопији током последњих 30 година.

(Стил курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)