АМЕРИКАНЦИ СУ ПОРАЖЕНИ У АВГАНИСТАНУ: Руски војни експерт о повлачењу Вашингтона - ово је могући сценарио

Новости онлине

04. 05. 2021. у 08:23

ПОВЛАЧЕЊЕ америчких трупа из Авганистана представља војни пораз САД, пошто за 20 година Вашингтон није успео да постигне свој циљ и стабилизује ситуацију у тој земљи, рекао је доктор војних наука Константин Сивков.

АМЕРИКАНЦИ СУ ПОРАЖЕНИ У АВГАНИСТАНУ: Руски војни експерт о повлачењу Вашингтона - ово је могући сценарио

Фото: U.S. Marine Corps photo by Sgt. Justin T. Updegraff, Operation Resolute Support via AP, File/Принтсцреен

- Повлачење америчких снага из Авганистана показује само једно – војни пораз Вашингтона у тој земљи. Ништа тамо нису успели. Наравно, након њиховог повлачења између талибана и проамериких група, чије седиште је у Кабулу, доћи ће до грађанског рата. Међутим, одсуство утицаја треће јаке силе даје наду да ће се Авганистанци сами договорити и доћи до неког консензуса - рекао је Сивков.

Експерт је нагласио да након повлачења америчких снага ситуација може да се развија по различитим сценаријима, али, по његовом мишљењу, ни талибани, нити садашње власти у Кабулу не могу победити у будућем сукоби, зато мора да нађу консензус.

- Највероватније је да ће се талибани и садашња кабулска елита на крају договорити и створити неку нову коалициону владу и кренути у дуги и тешки процес послератне обнове земље - навео је саговорник агенције.

Сивков је претпоставио да ће овај рат трајати још најмање неколико година. Међутим, ако се трећа утицајна сила не буде мешала у грађански сукоб, како се то дешавало последњих деценија, конфликт неће бити дуготрајан.

Бела кућа је раније објавила да ће 1. маја почети и до 11. септембра завршити повлачење војске из Авганистана. САД и талибани су 2020. године потписали у Дохи први мировни споразум за више од 18 година рата. Споразум предвиђа повлачење страних трупа за 14 месеци и почетак међуавганистанског дијалога после размене заробљеника. Од потписивања споразума, талибани су више пута оптуживали Вашингтон за кршење споразума.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)