СПРЕМАН ДА ОДУСТАНЕ ОД ПОЗИЦИЈЕ: Нетањаху понудио Бенету да буде премијер годину дана

Тањуг

03. 05. 2021. у 22:45

ИЗРАЕЛСКИ премијер Бењамин Нетањаху поручио је данас да би био спреман да преда вођство на годину дана дугогодишњем десничарском ривалу Нафталију Бенету у последњем покушају да заједно формирају нову владу.

СПРЕМАН ДА ОДУСТАНЕ ОД ПОЗИЦИЈЕ: Нетањаху понудио Бенету да буде премијер годину дана

Фото: Танјуг/АП Пхото

Нетањаху, који је провео на власти последњих 12 година, најавио је такву понуду непосредно пред истек рока за формирање владе, а овај аранжман би био крајње необичан, јер Бенет, који је кратко био министар одбране у претходној влади, води малу странку Јамина, која има савмо седам места од 120 у парламенту, преноси Њујорк тајмс.

Израелски премијер изнео је такву понуду у посту на Фејсбуку мање од 36 сати пре истека рока за формирање нове владе, наводећи да је то његов одговор на Бенетов захтев који је он током преговора изнео.

Лидер странке Јамина је у свом иницијалном одговору негирао да је на тај начин условљавао преговоре и одбацио наводе Нетањахуа као политички спин.

На последњим изборима у марту, Ликуд који предводи израелски премијер освојио је појединачно највише места у парламенту, али ипак недовољно да и са свим коалиционим партнерима формира владу.

Њујорк тајмс наводи да би чак и уз подршку Бенета, Нетањаху морао да обезбеди још два гласа за 61, колико му је потребно за формирање већинске владе.

Ипак, подршка странке Бенета могла би бити кључна, а он је осим са блоком који предводи Нетањаху, преговарао и са опозиционим блоком који чине странке различитог спектра, а које уједињује намера да актуелном израелском премијеру не дозволе нови мандат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)