ИСПЛИВАЛИ ДЕТАЉИ ТАЈНИХ РАЗГОВОРА: Објављено како је Британија "прешла" ЕУ у рату око вакцина

Novosti online

02. 05. 2021. у 15:38

ОБЈАВЉЕНЕ су појединости тајних договора британске владе с АстраЗенеком који укључују и Аустралију и Индију.

ИСПЛИВАЛИ ДЕТАЉИ ТАЈНИХ РАЗГОВОРА: Објављено како је Британија прешла ЕУ у рату око вакцина

Фото: ЕПА

Британске власти тајно су дозволиле извоз вакцине АстраЗенеке у Аустралију, а заузврат добили милионе доза вакцина исте компаније из Индије.

Више извора Дејли Телеграфа је навело да је АстраЗенеца – британско-шведска фармацеутска компанија – добила могућност коришћења својих производних капацитета за производњу најмање 717 хиљада доза вакцине намењених Аустралији.

Најмање две испоруке обављене су у фебруару и марту, у периоду када је Брисел почео строже да контролише произвођаче вакцина и затражио од лондона да део својих залиха прерасподери како би се надокнадио мањак доза АстраЗенеке у ЕУ, која је тада била суочена с огромним кашњењима у испоруци договорених количина.

Британска влада је одбацивала такве захтеве, а компанија је тврдила како у уговору који су потписали с Британцима стоји клаузула која их онемогућава да вакцину произведену у Великој Британији дистрибуирају даље.

Истовремено је Брисел инсистирао да у уговорима ЕУ са АстраЗенеком изричито стоји да у Унију морају да долазеи дозе произведене и у британским погонима.

Упркос томе, наводи Телеграф, АстраЗенека је добила тајно одобрење британских власти да цепиво уместо у ЕУ извезе у Аустралију. У замену за ту “услугу”, Британци су добили приступ око десет милиона доза вакцине које је произвео индијски Серум институт, највећи светски произвођач вакцина који производи велике количине доза за АстраЗенеку.

Лист наводи да Британија овакву ситуацију сматрала идеалним решењем јер се компанија обавезала да надокнади било који евентуални мањак вакдина а Аустралија, која је један од највећих британских савезника, добила потребно цепиво.

Велика Британија је од АстраЗенеке наручила око 100 милиона доза, а у марту је у земљу стигло око пет милиона доза из Индије. Но, сада је питање да ли ће се снабдевање вакцинама из Индије наставити с обзиром на то да та држава грца под короном и дневно бележи више од 400.000 новозаражених.

Телеграф наводи да није познато да ли је Аустралија једина светска држава која је профитирала из овакве врсте договора са Великом Британијом, додајући како обе државе одбијају званично да коментаришу причу.

Британски премијер Борис Џонсон потврдио је да је Лондон спреман да свој вишак вакцина подели са програмом Ковакс који сиромашним земљама шаље залихе вакцина.

Велика Британија је наручила око 517 милиона доза вакцина различитих произвођача, што је више него довољно за целокупну популацију. Но, наводи лист, за очекивати је да ће пракса тајних договора са Аустраљом разбеснити Европску комисију, која је недавно поднела тужбу против АстраЗенеке због кашњења са испоруком вакцина и кршења уговора. Компанија је то демантовала, тврдећи да у уговору стоји како ће се фирма “добро потрудити” да испуни захтеве.

Адвокати ЕУ у среду су затражили од АстраЗенеке да почне да извози своју вакцину произведену у Британији по ЕУ. АстраЗенека им је одвратила да уговором није на то обавезна.

Лист Телеграф наводи да су први детаљи тајног договора испливали још у априлу, када су аустралијски медији пренели да им је из Британије стигла пошиљка од неких 300.000 доза вакцине.

Испорука је стигла након што је Европска комисија ограничила извоз вакцина произведених у ЕУ и забранила АстраЗенеки да вакцине из Италије пошаље Аустралији.

АстраЗенека је одбила да коментарише, док је портпарол британске владе рекао да је производња вакцина један од најважнијих међународних подухвата те да је Велика Британија поносна што може у њему да учествује.

- Детаљи било којег уговора између националних влада и АстраЗенеке су пословна тајна - појаснио је портпарол владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)