ТУРСКА ПОЛЦИЈА ИЗДАЛА УПУТСТВО: Спречити снимање полицајаца на дужност

Танјуг

30. 04. 2021. у 21:01

ТУРСКА полиција издала је упутство својим припадницима како да спречавају људе да снимају у полицајце на дужности паметним телефонима, а они који се с таквом одлуком не слажу наводе да то питање треба уредити законски.

ТУРСКА ПОЛЦИЈА ИЗДАЛА УПУТСТВО: Спречити снимање полицајаца на дужност

Танјуг/АП

У објави, коју је пренео турски информативни портал ОдаТВ, наводи се да припадници полиције не би требало да дозволе звучно снимање или видео записе без одобрења док су на дужности, јер се тиме крши њихова приватност и може доћи до незаконите размене личних података, преноси Ројтерс.

Такође се наводи да би могле бити предузете мере против људи који снимају полицију.

Критичари овог потеза наводе да је одлука, која је дошла из седишта турске полиције у виду упутства , незаконита и да ће отежати откривање случајева кршења слобода и права грађана на демонстрацијама или другим догађајима где полиција интервенише.

Адвокат Мехмет Дуракоглу, шеф Истанбулске адвокатске коморе, критиковао је тај потез и поручио да то питање треба уредити законски, а не полицијским актом.

Сукоби између грађана и полиције честа су појава током протеста у Турској, који се углавном разбијају силом, а снаге безбедности користе сузавац, водене топове и пендреке, сто грађани често снимају и објављују на друштвеним мрежама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)