БАЈДЕНА МУЧЕ КИНА И РУСИЈА: После 100 дана у Белој кући председник САД о односима с Москвом и Пекингом

Д. Д. С.

29. 04. 2021. у 14:16

Амерички председник Џозеф Бајден поновио је у говору поводом 100 дана од почетка председничког мандата као два спољнополитичка приоритета издвојио је односе са главним економским ривалом, Кином, и атомским, Русијом. Бајден је рекао да Америка не жели ескалацију у односима са Русијом, али да ће Москва сносити последице због наводног мешања у америчке председничке изборе и сајбер нападе. За Кину је оценио да се "брзо приближава" и најавио да ће САД одржати јако присуство у Индо-Пацифику, уз најаву појачања технолошког развоја и трговине.

БАЈДЕНА МУЧЕ КИНА И РУСИЈА: После 100 дана у Белој кући председник САД о односима с Москвом и Пекингом

Фото: ЕПА/Депоситпхотос/илустрација

- Што се тиче Русије, јасно сам ставио до знања председнику Путину да ће, иако не желимо ескалацију, њихови поступци имати последице - рекао је Бајден.

Ипак, према његовом мишљењу, САД и Русија могу да сарађују када је то у њиховом интересу. С друге стране и Бајденове демократе, као и републиканци, су постигли ретку  сагласност око строжег приступа приликом односа са Пекингом.

Бајден је са вашингтонског Капитол хила поручио кинеском колеги Си Ђинпингу да ће САД одржати снажно присуство у Индо-Пацифику, "као што то ради за НАТО у Европи - не да би отпочеле сукоб, већ да би га спречиле". Бајден је поновио да је такмичење са Кином и највећи изазов спољне политике САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)