ДОБИЈАЛИ МИТО ДА ПУШТАЈУ БЕЗ КОРОНА ТЕСТА: Аустријски војници кршили строга правила

Танјуг

29. 04. 2021. у 15:15

АУСТРИЈСКА војска покренула је истрагу против три своја војника, која су осумњичена да су, током помагања на граници ка Мађарској, пустили више особа да уђу у Аустрију иако нису имали важеће неопходне документе.

ДОБИЈАЛИ МИТО ДА ПУШТАЈУ БЕЗ КОРОНА ТЕСТА: Аустријски војници кршили строга правила

Фото: ЕПА

За пуштање у земљу, сумња се, добијали су паре од возача.

Најпре је било речи да се радило о мигрантима, али је Министарство одбране ту информацију исправило, те је било говора о особама без докумената, да би на крају постало јасно да се радило о лицима без негативног теста на корону или боравишне дозволе.

Војници су обављали контролу на два гранична прелаза.

- Покренуте су све потребне интерне мере -  истиче Министарство додајући да је војна полиција саслушала осумњичене, као и даље војнике.

Командант аустријске војске покрајини Бургенланд Гернот Грасер казао је медијима да још нема признања, али да постоје "тешке сумње".

На некадашњим граничним прелазима, на којима се врши контрола путника, војници прегледају документа потребна за улаз у земљу.

На основу оштрог режима уласка у земљу уведеног у циљу спречавања "увоза" корона вируса путници морају бити регистровани, односно морају да имају доказ о електронској регистрацији или да испуне документ на граници, као и негативни ПЦР или антигенски тест.

Регистрација је важна јер се на њој налази адреса на којој лице које улази у земљу треба да проведе десетодневни карантин, који може прекинути после пет дана негативним тестом у Аустрији.

Пошто је онемогућено туристичко путовање, такође, они који желе у Аустрију морају имати аустријско држављанство, или боравишне папире, а ко то нема може ући само још из пословних или посебних приватних разлога.

Пре неколико дана установљено је да су особе са територије тзв. Косова криве за кластер који је настао у Горњој Аустрији, а приликом детаљне анализе њиховог путовања установљено је да су прошли границу без поседовања теста, као и регистрације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)