БОРЕЉ ПРИЗНАО: Нити можемо искључити Русију из "Свифта" нити зауставити "Северни ток 2"

Новости онлајн

28. 04. 2021. у 19:58

ШЕФ европске дипломатије Жозеп Борељ признао је да институције ЕУ имају ограничена средства притиска на Русију и да спољна политика „остаје у ингеренцији држава-чланица“.

БОРЕЉ ПРИЗНАО: Нити можемо искључити Русију из Свифта нити зауставити Северни ток 2

Фото: Архива

- Државе ЕУ треба да сачувају јединство. У престоницама ЕУ се и одређује политика према Русији. Ми у ЕУ покушавамо да изградимо јединствену спољнополитичку линију, али, свидело се то нама или не, спољна политика остаје у ингеренцији држава-чланица. Ако не буде јединства, неће бити ни заједничке европске политике… Лидери држава ЕУ не треба да говоре једно у Бриселу, а затим, када се врате у своје престонице, да раде друго - рекао је Борељ.

Он се осврнуо и на захтеве посланика Европског парламента да се Русија искључи из међународног платног система „Свифт“ и да се обустави градња „Северног тока 2“.

- Свифт је међународна приватна организација и ту ЕУ нема компетенције… "Северни ток" је контроверзна тема. Европска комисија је већ саопштила да тај пројекат не доприноси диверзификацији енергетских извора ЕУ. Међутим, то је одговорност приватних компанија и ЕУ нема инструменте да доноси одлуке о судбини овог приватног пројекта - рекао је европски дипломата.

Он је навео да, „када и ако "Северни ток 2" проради, можемо затражити да он ради транспарентно и без дискриминација, са адекватним нивоом контроле“.

Борељ је констатовао да у односима са Русијом „предстоји дуг период конфронтације за коју треба да будемо спремни“.

„Русија је сигурна да је конфронтација са Европом и САД најједноставнији начин да се ојача легитимитет власти“, додао је дипломата.

Шеф европске дипломатије је приметио да су успеси руске власти у економији „врло скромни и да будућност такође није ружичаста“.

- Да, они имају војну снагу коју користе када сматрају потребним: у Сирији, Либији, на Кавказу. Али са тачке гледишта економије, Русија се може поредити са Италијом, и мало је испред Шпаније.

Раније је Европски парламент позвао да се, између осталог, заустави изградња „Северног тока 2“ и искључи Русија са платног система „Свифт“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)