ПРОИЗВОДЊА ПРОДАТА 20 ГОДИНА УНАПРЕД: Сви траже руски течни природни гас с Арктика а производња тек треба да почне

Танјуг

28. 04. 2021. у 18:39

РУСКИ енергетски гигант Новатек саопштио је данас да потписао двадесетогодишње купопродајне споразуме са акционарима његовог пројекта Арктик ТПГ2 целокупне количине течног природног гаса са тог подручја.

ПРОИЗВОДЊА ПРОДАТА 20 ГОДИНА УНАПРЕД: Сви траже руски течни природни гас с Арктика а производња тек треба да почне

Стижу преполовљене количине гаса

Продаја течног природног гаса (ТПГ) из првог погона за ликвефакцију гаса треба да крене 2023. године, наводи компанија, а преноси Раша тудеј.

Количине ТПГ-а за испоруку биће пропорционалне власничким улозима сваког од учесника у овом пројекту, додаје се у саопштењу Новатека.

Председник управног одбора компаније Леонид Микелсон каже да ови дугорочни споразуми између Арктика ТПГ 2 и његових акционара осигуравају будући приход од продаје ТПГ-а и чине овај пројекат неризичним.

-Ово представља једну од најважнијих прекретница у привлачењу спољног финансирања пројекта који ће бити завршен 2021- додао је он.

Микелсон је раније рекао да је изградња фабрике ТПГ 2 на Арктику завршена 39 посто и да ће бити пуштена у рад како је планирано.

Пројекат предвиђа изградњу три погона за ликвефакцију (превођење гаса у течно стање) капацитета од по 6,6 милиона тона годишње, као и кумулативни капацитет производње гасног кондензата од 1,6 милиона тона годишње.

Новатек је већински власник овог пројекта са уделом од 60 посто, а међу мањинским акционарима су страни инвеститори међу којима је и француски Тотал (10%), кинески ЦНПЦ (10%) и ЦНООЦ (10%), те јапански конзорцијум Мицуи и ЈОГМЕЦ (10%).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)