ЗЕЛЕНСКИ ЖЕЛИ САСТАНАК У ВАТИКАНУ: "Идеално место за сусрет са Путином и разговор о Донбасу"

Новости онлајн

28. 04. 2021. у 12:23

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски изјавио је да би Ватикан могао да буде „одговарајуће место“ за преговоре са руском страном о решењу питања Донбаса.

ЗЕЛЕНСКИ ЖЕЛИ САСТАНАК У ВАТИКАНУ: Идеално место за сусрет са Путином и разговор о Донбасу

Фото: AP Photo/Evgeniy Maloletka

- С било ког аспекта Ватикан би могао да буде оптимално место - рекао је Зеленски у интервјуу за италијански лист „Република“ на питање о сусрету с руским председником Владимиром Путином.

Истовремено, извор РИА Новости у Ватикану, каже да ако и Русија и Украјина затраже да Света столица посредује у решавању питања Донбаса, онда тако нешто неће моћи да одбије. Извор додаје да је предлог Зеленског за Ватикан био изненађујући.

Према речима председника Украјине, Ватикан је идеално место за дијалог о миру, то место је светски морални ауторитет који увек ефикасно игра улогу посредника јер је непристрасан и у њега имају поверење сви који су део неког сукоба.

- Управо због тога је Ватикан често био позиван да разрешава сукобе између земаља ради мирне будућности - рекао је украјински председник.

Зеленски је раније изјавио да све води ка томе да ће до његовог сусрета с Путином доћи, а да су место и време само детаљи.

С тим у вези, портпарол Кремља Дмитриј Песков је подсетио да је председник Русије „апсолутно јасно изнео свој став према иницијативи за разговор и према могућем садржају таквог дијалога“.

- Такав дијалог може се односити само на проблеме билатералних односа. Односно, тај дијалог се не може водити полазећи од циљева тражења решења на југоистоку Украјине - рекао је Песков и нагласио да Русија није страна у сукобу.

Додао је и да Москва увек поздравља жељу за разговором и да је заменик шефа администрације председника Русије Дмитриј Козак у сталном контакту са канцеларијом украјинског председника.

Зеленски је раније у видео-поруци о безбедносној ситуацији у земљи предложио Путину да се „састану било где у украјинском Донбасу где се води рат“, а Путин је одговорио да би украјинско руководство за разматрање питања о истоку Украјине прво требало да се састане са руководством Доњецке и Луганске републике, а тек затим са представницима Русије.

Руски лидер такође је рекао да је спреман да прими Зеленског у Москви у било које време које му одговара, уколико он жели да разговара о билатералним односима, али Кијев тај предлог одбацио.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)