ИТАЛИЈАНСКИ ПЛАН ЗА ОБНОВУ: Премијер Драги о судбини земље и грађана

Милица Остојић - дописник из Рима

28. 04. 2021. у 00:17

ПОСЛЕ 73 дана од када је стао на чело италијанске Владе Марио Драги вечерас је гласањем у Сенату заокружио Италијански план за обнову за који је Лепа земља добила од европског фонда „План обнове“ (Рековери План) суму какву никада до сада није добила а који, детаљно разрађен како ће се употребити средства, стиже на сто ЕУ 30 априла.

ИТАЛИЈАНСКИ ПЛАН ЗА ОБНОВУ: Премијер Драги о судбини земље и грађана

Фото: ЕПА

ЕУ потом анализира националне планове земаља које учествују у подели укупне порције од 672,5 милијарди евра, за помоћ у здравственој и економској кризи изазваној епидемијом Ковида-19. Италија је испаланирала детаљно расподелу новца тако да ће земља бити много више “зелена“ и „дигитализована“, са три основне тачке, уз најважније реформе, а то су помоћ младима, женама и југу Италије. Премијер Драги подвлачи да се у овом плану налази судбина земље и живота садашњих грађана и оних који ће то бити у будућности.

План подразумева 26 нормативних интервенција ради ефикасног и продуктивног начина трошења новца а све у циљу увећања вредности и бруто националног дохотка. Од маја 2021 до јуна 2022 године биће изведено десет реформи и од 248 милијарди евра највећа сума иде на „зелену“ револуцију и еколошку транзицију, потом на дигитализацију, иновације, компетитивност, културу, на инфраструктуре и саобраћај еколошки одржив, образовање и научно истраживање, прилагођавање модерним технологијама, здравство. А министар за Инфраструктуре Енрико Ђованини сматра да ће Италија реформама заинтересовати још инвестиција из иностранства, јер је за лансирање Италије потребно још капитала како националног тако и страног.

Италија ће започети са новом политичком стратегијом за младе, почевши од подстицаја за рађање, залагање за структуре за најмлађе, за спортске објекте у школама... Жене су у првом плану у италијанском предлогу који се представља ЕУ, подршка женама привредницима, инвестирање студенткињама у техничку и научну компетитивност, стипендирање за улазак на универзитет и за докторате, примање жена на посао.

За предложени План последњи поглед припада Влади 29 априла да би га потом предала ЕУ јер рок истиче 30 априла. Италија је највећи прималац помоћи из „Плана за Обнову“, након тога ЕУ има 8 седмица времена за разматрање националних планова. Италија, имајући на челу Владе веома прагматичног премијера који овај план сматра „епохалним“ започиње већ првих дана маја са оним што ће током година доносити резултате а свеукупност до 2026, доносећи другачији изглед Италије у потпуно новом дизајнирању економије, продуктивности, надметања на светској сцени, земље која има очајничку потребу за променом и модернизацијом.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)