ПРОФИТЕРИ КРИЗЕ НА МЕТИ ПОРЕЗНИКА: Француски милијардери "оптимизовали ситуацију" током пандемије и удвостручили богатство

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

27. 04. 2021. у 21:46

У Француској се умножавају гласови који траже да се сви они који су се нагло обогатили током пандемије вируса корона опорезују као "профитери".

ПРОФИТЕРИ КРИЗЕ НА МЕТИ ПОРЕЗНИКА: Француски милијардери оптимизовали ситуацију током пандемије и удвостручили богатство

Стефан Бансело, директор Модерне

Из најјаче француске опозиционе странке левице, коју предводи Жан-Лик Меланшон, поручују да су од почетка пандемије богаташи увећали иметак за 175 милијарди евра. Његови "непотчињени" користе израз "профитери кризе". Истичу да треба додатно опорезовати све оне који су се нагло обогатили у тренутку док болест хара Француском и светом.

Француска, према најновијој "Форбсовој листи", има 42 милијардера, док је годину дана раније имала 39. Свих 42 су се спектакуларно обогатили у укупном збиру, са 277 милијарди на 430! Практично су удвостручили богатство.

За време пандемије, Французи су добили четири нова милијардера. Богатство Стефана Бансела, генералног директора "Модерне", који држи у поседу осам одсто акција фирме, процењује се на 3,5 милијарди евра (4,3 милијарде долара). Вредност акција ове лабораторије, која производи вакцине против ковида на РНК бази, утростручила се за последњих годину дана. Бенсел је тако упао међу хиљаду најбогатијих људи на планети.

Оливије Помел, генерални директор "Даталога", у еврима је "тежак" 1,5 милијарду. Има шест одсто акција фирме специјализоване за надгледање "клауда" у информатици, која је на Њујоршкој берзи присутна тек од 2019. године. Њихове акције су се у 2020. увећале 2,5 пута. Разлог је једноставан - због пандемије се ради много више од куће, а и купује преко интернета.

Ив Лоик Мартен, руководилац фирме "Јурофин сјантифик", присутне у педесетак земаља на свету, чија су се вредносне хартије као иноватора тестова на ковид удвостручиле у 2020, с 11 одсто капитала такође има 1,5 милијарди евра.

Идентичну суму поседује и Франсоа Феје, на челу компаније "Тригано", као већински власник с 58 одсто. И њихове акције су се утростручиле. Ова фирма је, иначе, лидер у производњи кампинг-каравана. Због ковида, многи сада више воле овако да буду смештени на одмору него у хотелима.

Сви они су се обогатили због пандемије. Аналитичари културно кажу да су "оптимизовали ситуацију".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)