СТРАХ ОД ЗБЛИЖАВАЊА РУСИЈЕ И КИНЕ: То не смемо дозволити, тврди шеф немачке дипломатије

Novosti online

26. 04. 2021. у 21:33

ПОТЕНЦИЈАЛНИ самит лидера САД и Русије, Џоа Бајдена и Владимира Путин, био би позитиван догађај за цео свет, изјавио је шеф немачке дипломатије Хајко Мас.

СТРАХ ОД ЗБЛИЖАВАЊА РУСИЈЕ И КИНЕ: То не смемо дозволити,  тврди шеф немачке дипломатије

Фото Танјуг / АП

- Сматрам исправном стратегију САД да буду директне у конфликтима које имамо са Русијом, а да при томе предлажу дијалог. То је пут којим ми у ЕУ идемо. Томе нема алтернативу - изјавио је Мас, говорећи на догађају Немачког атлантског друштва, посвећеном 100 дана рада председника Бајдена.

Он је додао да би потенцијални сусрет два лидера био користан, не само за руско-америчке односе, већ би био позитиван догађај за цео свет.

Говорећи о пројекту „Северни ток 2“, Мас је нагласио да немачка влада као и пре сматра да га треба завршити, упркос позивима да се замрзне.

- Сложена су питања, да ли треба завршити са пројектом, пре његовог краја и да ли треба наставити бизнис са Русијом. Сматрам да нас то никуд не води. Не можемо водити дебате о декаплингу са Кином и не пословати са Русијом. Резултат ће бити зближавање Кине и Русије - упозорио је немачки министар.

По његовим речима, то би био лош резултат за Запад, пошто би се формирао „највећи економски и војни комплекс на свету“.

- То не може бити у нашем интересу. Са геостратешке тачке гледишта сматрам то опасним и зато – да, треба оставити могућност за пословање са Русијом и „Северни ток 2“ је један од пројеката у тим оквирима - закључио је Мас.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)